Obavijest vinogradarima! 06.08.2015.

Osobito visoke temperature koje traju već četvrti tjedan zaredom, uz izloženost dijelova grozdova direktnom suncu, izazvali su pojavu ožegotinâ na nekim bijelim sortama vinove loze, a osobito na rajnskom rizlingu te graševini. Na nekim su vinogradima (uz to) još i zabilježene manje štete od grožđanih moljaca, a na nekima se zadnjih dana pojavljuje i pepelnica. I štete od moljaca (ulazna rupica na bobicama) i štete od pepelnice (puknuće pokožice bobice) fantastična su mjesta za ulaz patogena sive plijesni (botrytis cinerea). Ako se k tomu doda i mogućnost jačih lokalnih pljuskova koji se očekuju u drugoj polovici kolovoza, uslijed dugotrajne suše (te zbog nje do sada nešto manje postignutog obujma bobica), nove značajnije oborine u značajnome će povećati rast bobica. Ovo čak i do iznad mogućnosti elasticiteta pokožice, pa očekujemo mikro-pukotine na bobicama. Sva četiri navedena uzroka (pojedinačno ili združeno) mogu izazvati značajan napad sive plijesni.

Stoga, za srednje kasne i kasne vinske sorte grožđa preporučujemo preventivno tretiranje jednim od sljedećih pripravaka: Switch 62,5 WG,  Teldor SC 500, Botril 300, Cantus, ili Pyrus 400 EC. Za prva dva navedena pripravka karenca je 21 dan , a za ostale je 28 dana.

Budući da se berba očekuje nešto ranije od višegodišnjeg prosjeka, nemojte odgađati ovo prskanje radi mogućih problema u fermentaciji.

Kako se toplo (i vruće) vrijeme očekuje još najmanje 2 tjedna, moguće je da na pojedinim vinogradima s deficitom vodnog kapaciteta, uskoro postanu vidljive štete od već dugotrajne suše. Stoga, na svim vinogradima s problematičnom opskrbom vode u zoni korijena, biljkama koje trpe sušu možete pomoći primjenom nekih od biostimulatora na bazi aminokislina: Drin, Megafol, ili Polyamin.

Sve preporučene pripravke primijenite sukladno uputama proizvođača, ranije ujutro ili kasno predvečer, a ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Tomislav Božičević, dipl.ing.agr,
e-mail: tomislav.bozicevic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis