Požari na Pelješcu 2015.

Prije svega to se odnosi na vinovu lozu i masline. Opožareni vinogradi i maslinici obično su se nalazili na rubovima šume. Po neslužbenim procjenama na području općina Orebić, Janjina i Ston stradalo je oko 25 ha vinograda i 12 ha maslinika. Štete su dvojake i odlikuju se posrednim oblikom (požar) i neposrednim (posolica od kanadera). Sve procjene su za sada neslužbene, a pravi dosezi će se vidjeti kroz naredni jesensko-zimski period i novu vegetacijsku godinu kada će loza i maslina potjerati i time odrediti način i intenzitet obnove.

Zasigurno će se neki stari vinogradi i maslinici usljed manjka radne snage kod staračkih domaćinstva napustiti ali isto tako će neka poljoprivredna gospodarstva krenuti i u novu sadnju na površinama koje su izgorjele. Naime, kada se u Dalmaciji dogodi ovakva prirodna katastrofa kao što je požar ona za posljedicu ima otkrivanje blaga i stoljetnoga truda naših starih u obliku suhozida i dolaca na padinama koji predstavljaju novu mogućnost revitalizacije poljoprivredne proizvodnje na njima.

Potreban je impuls u vidu nekog oblika subvencije (priprema i obrada terena, sadni materijal, edukacija,…) da bi se na pozitivan način iskoristio ovaj stresni trenutak i spriječilo da se ne dogodi veći pad proizvodnje. Naglasak je tu na hraniteljice Pelješca vinovu lozu i maslinu. Otvara se i mogućnost uvođenja u ozbiljniju proizvodnju  i drugih kultura prvenstveno ljekovitog i aromatičnog bilja koje bi moglo radi svoje trenutne pozicije na tržištu biti značajan dodatni izvor prihoda za ovdašnje poljoprivrednike.

Sve u svemu, požari su iza nas. Sada predstoji zbrajanje šteta, procjena, analiza i promišljanje šta dalje napraviti za dobrobit poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača poluotoka Pelješca.

Frano Mihlinić, dipl.ing.agr. 

Pripremi za ispis