12. natjecanje orača Požeško- slavonske županije i 1. natjecanje u oranju konjskim zapregama

Otvorenju je nazočio dogradonačelnik grada Pleternice Domagoj Katić, a natjecanje je otvorio župan Požeško- slavonske županije Alojz Tomašević.

Sudačka ekipa iz Osijeka, u sastavu: Klarić Juraj, Dario Šimenić i Damir Babić, dobro je obavila težak sudački posao.


Ove godine je održano i prvo natjecanje u oranju konjskim zapregama, na kojemu je sudjelovalo  tri natjecatelja. U kategoriji plugova premetnjaka sudjelovalo je pet orača, dok je u kategoriji ravnjaka sudjelovalo tri natjecatelja.

Županijska natjecanja se održavaju i uz sponzorstvo gradova i općina Požeško- slavonske županije: gradova: Požega, Kutjevo, Lipik; općina: Kaptol, Velika, Brestovac i Jakšić, na čemu im u ime orača i Savjetodavne službe zahvaljujemo. Najbolje orače su svojim nagradama nagradili tvrtke: Ferenčak, BASF, KWS Sjeme, Bayer i Poljoprivredni institut Osijek. Natjecanje je održano na parcelama Kutjeva d.d. u Ovčarama, uz prezentaciju najsuvremenijih traktora i strojeva za obradu tla i kombajna. Kutjevu d.d. zahvaljujemo na ukusnim porcijama graha, vrhunskoj graševini poklon paketima najboljim natjecateljima i najboljim parcelama za orače.

Najbolji natjecatelji u kategoriji plugova ravnjaka:

  1. Miroslav Bartolvić,
  2. Marko Kuba,
  3. Josip Tomašević,

a u kategoriji plugova premetnjaka:

  1. Blago Ivanika,
  2. Nikola Bulaja,
  3. Mijo Samaržija.

Posebna atrakcija natjecanja bilo je natjecanje u oranju konjskim zapregama koje se održalo zahvaljujući konjogojskoj udruzi ”Vallis Aurea”.


Natjecale su se tri zaprege i osvojile slijedeća mjesta:

  1. Zdravko Bičanić,
  2. Branko Milosavljević,
  3. Mario Kuba.

Svim natjecateljima, sucima, sponzorima, domaćinima i pokroviteljima veliko HVALA u ime Savjetodavne službe i Udruge orača, u nadi da se ove godine vidimo u još većem broju na državmom natjecanju orača koje će se održati početkom rujna u Suhopolju.

Ivica Prpić

Pripremi za ispis