Obavijest građanima-šimširov moljac (Cydalima perspectalis) 22.07.2015.

Prvi nalazi ovog štetnika u Splitsko –dalmatinskoj županiji  zabilježeni su tijekom travnja ove godine na području Kaštela,a ovih dana bilježimo prisutnost  štetnika  i na širem splitskom području.

Radi se o štetama  koje čine  gusjenice druge (ljetne)  generacije,  a  koje mogu biti  jako izražene u vremenskim uvjetima  vrućih ljeta kao što je ovo.

Šimširov moljac je vrlo štetna i invazivna vrsta pa se smatra ozbiljnom prijetnjom posebno u starim povijesnim vrtovima, grobljima,parkovima  a i na privatnim  okućnicama.

Napad se može prepoznati u vidu golobrsta (gubitak lišća) te zapredaka  sa svilenkastim nitima na vrhovima izboja u kojima se mogu naći odrasle gusjenice. Mlade gusjenice se zadržavaju u unutrašnjosti gustih biljaka šimšira, a dok dođu do vanjskih dijelova biljke i budu uočene,nažalost štete budu već velike i za  suzbijanje je prekasno. Radi lakšeg prepoznavanja,mlade gusjenice su zeleno-žute boje sa crnom glavom ,dok odrasle postaju zelene i imaju karakteristične debele crne i tanke bijele pruge po sebi ,sa crnim točkama na leđnoj strani. Narastu do 4 cm,vrlo su proždrljive  a kukulje se skrivene u kokonu  sačinjenom od svilenih niti i grančica šimšira.

Ekološki najprihvatljiviji način suzbijanja je mehaničko uklanjanje zapredaka u kojima gusjenica prezimi (odrezivanje i spaljivanje) kako bi se spriječio razvoj  leptira u proljeće.

Gdje je moguće,preporuča se sakupljanje gusjenica te uništavanje zapredaka, a i  pranje grmova visokotlačnim peračima („Miniwasch“).

Kemijske mjere preporučujemo  na osnovu  pravovremenog utvrđivanja početne zaraze ,pregledom unutrašnjih dijelova biljke te uočavanjem  prisutnosti  gusjenica. Najprihvatljivije  su djelatne tvari koje su manje štetne za pčele -tiakloprid  (Calypso SC 480)+alfacipermetrin(Fastac 10 EC,Direct 10 EC) ili deltametrin (Decis 2,5 EC).Učinkovitost je najbolja kad se suzbijaju mlađi stadiji gusjenica kad preporučujemo  koristiti  biotehnički  insekticid na osnovi  metoksifenzoida  (Runner SC).

                                                                                             mr.sc. Ivana Župić,
ivana.zupic@savjetodavna.hr

                                               

Pripremi za ispis