U Virju održana Učionica u polju

Pokus je postavljen na parceli obitelji Babec Marijana iz Virja (općina Virje, Koprivničko-križevačka županija) zasijanoj lucernom i crvenom djetelinom. Pri provođenju pokusa sudjelovale su tvrtke: Petrokemija, d.d. tvornica gnojiva, Kutina, Holcim d.o.o., Poljoprivredni institut Osijek, BASF, The Chemical Company i Chromos Agro d.d.

Na parceli je provedena kalcizacija, tri različite varijante gnojidbe uz ostavljanje jednog dijela parcele na kojem je provedena samo kalcizacija i gnojidba organskim gnojivom, a izostavljena gnojidba mineralnim gnojivom. Sjetva lucerne i crvene djeteline obavljena je u proljetnom roku sjetve, koncem ožujka prošle godine. Prvi otkos u ovoj godini pokošen je 18. svibnja.

Nakon viđenog u polju, u poslovnom prostoru koji koristi Proizvođačka organizacija mljekara „Drava-Sava“, u Virju, održano je stručno predavanje „Kalcizacija kiselih tala, izbor materijala za kalcizaciju i popravak plodnosti tla“, a nakon toga je predstavljena paleta proizvoda Petrokemije s naglaskom na  nove proizvode Petrokemije d.d.

Organiziranjem „učionica u polju“ nastavljamo provoditi edukaciju poljoprivrednih proizvođača, kako tijekom zimskih predavanja, tako i tijekom vegetacije, izravno u polju. Ovom prilikom zahvaljujem obitelji Babec i svim tvrtkama koje surađuju pri provođenju ovakvih „Učionica u polju“.

mr. sc. Tatjana Međimurec
viša koordinatorica za ratarstvo

Pripremi za ispis