Obavijest proizvođačima graha i mahuna 11.06.2015.

Početkom druge dekade mjeseca lipnja o.g. nastavlja se trend iznadprosječno vrućeg, sparnog i bez kišnog razdoblja. U narednih nekoliko dana očekuje se rast najviše dnevne temperature zraka na vrijednosti veće od +30°C.

Usjevi graha i mahuna pri uzgoju na otvorenom gredicama i/ili poljima nalaze se u vrlo osjetljivom stadiju: pred početak ili sam tijek cvatnje. Vrlo visoke temperature i ukupna dnevna sunčana radijacija veće od 7.200 W/m² negativno djeluju na cvatnju i/ili oplodnju graha i mahuna. Protekle su sezone zbog obilja vlage i nešto svježijeg ljetnog razdoblja kod većine proizvođača ostvareni rekordni urodi graha, ali su se također razvijali uzročnici bolesti lišća i mahuna: npr. hrđa (Uromyces) i smeđa pjegavost ili "antraknoza" (Colletotrichum) te od bakterijskih bolesti prstenasta pjegavost (Pseudomonas, Xanthomonas). Od štetnika se na usjevima graha i mahuna gotovo svake godine javlja grahov žižak (Bruchus pisorum) i lisne uši (Aphidae). U zaštićenom uzgoju visokih mahuna moguća je pojava i fitofagnih grinja (Tetranychus urticae), a vrlo visoke temperature koje bilježimo već desetak dana moguće će pogodovati razvoju koprivine grinje i na gredicama (poljima) graha u narednom razdoblju. Većina proizvođača za vlastite potrebe uzgaja domaće populacije graha, pa zdravstvena ispravnost usjeva ovisi i o kvaliteti sjemena kojeg su koristili za reprodukciju.

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu bilja dopuštena za zaštitu usjeva graha u našoj zemlji:

Pripravak

Štetni organizam

Primjena

Karenca

Fungicidi

Champion 50 WG

bakterijska pjegavost

0,5 %

35 dana

Neoram WG

smeđa pjegavost, hrđa, bakterioze

0,15-0,2 %

 

Pyrus SC

siva plijesan

1,5 lit./ha

14 dana

Signum DF

hrđa, siva plijesan

1,0 kg/ha

21 dan

Switch WG

siva plijesan, bijela trulež

0,5-0,8 kg/ha

14 dana

Insekticidi

Affirm WG

sovice

0,1-0,15 %

3 dana

Calypso SC

lisne uši

0,2 lit./ha

7 dana

Decis 1.25 EC

lisne uši,kukuruzni moljac, pipa mahunarka

0,3-0,5 lit./ha

7 dana

Fastac EC

štitasti moljci

0,3 lit./ha

14 dana

Karate Zeon

lisne uši

0,15 lit./ha

3 dana

Pirimor WG 50

lisne uši

0,04-0,06 %

7 dana

Neemazal-T/S

lisne uši, štetne gusjenice

2-3 lit./ha

 

Ovisno o vrsti štetnog organizma moguće je koristiti neka od dopuštenih sredstva za zaštitu bilja u našoj zemlji (vidi Tablicu 1.).

U uvjetima vrlo visokih temperature i toplinskog stresa ne preporučujemo koristiti bakarne fungicide.

Neke ranije sezone (2011.,  2012. i 2013.) su potvrdile da suša i visoke ljetne temperature vrlo negativno utječu na usjeve graha! Javlja se palež najmlađih i najnježnijih biljnih organa, a biljke graha često u takvim nepovoljnim uvjetima odbacuje tek oplođene cvjetove! Toplinski stres i nedostatak vlage u zemljištu biljkama možemo pomoći i primjenom lisnih hranjiva s naglašenim sadržajem aminokiselina i/ili morskih alga (npr. Bioplex, Trainer, Drin, Poly-Amin, Megafol, Amalgerol Premium i dr.)! Preporučuju se primijeniti već preventivno prije razdoblja visokih temperatura i nedostatka vlage, kako bi biljke naknadno u stresnim uvjetima imale više energije za preživljavanje! Takvi pripravci nisu otrovni, nemaju propisnu karencu i moguće ih je koristiti u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis