Obavijest maslinarima 10.06.2015.

Upozoravaju se maslinari da je na svim opažačkim mjestima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji protekli tjedan započeo intenzivan ulov 2. generacije maslininog moljca (Prays oleae).

Kemijske mjere zaštite provode se kad je plod veličine zrna pšenice odnosno promjera 4-5 mm.

Za zaštitu od navedenog štetnika u RH imaju dozvolu pripravci na osnovi dimetoata: (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) i deltametrina (Decis 2,5 EC).

Proizvođači koji su u sustavu ekološke ili integrirane proizvodnje za suzbijanje gusjenica maslinovog moljca mogu koristiti jedan od pripravaka: Baturad WP , Biobit WP ili Neemazal T/S.

Maslinari se upućuju na redoviti pregled maslinika na prisutnost maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) koji štetu pravi do okoštavanja koštice, a osobito je prisutan na kamenitim terenima i u zapuštenim maslinicima. Najbolje se vidi rano ujutro metodom trešnje grana na bijelu podlogu ili pregledom plodića – crni ubodi ili točkice.

Dozvolu za suzbijanje maslininog svrdlaša u RH ima pripravak na osnovi aktivne tvari dimetoata: Rogor 40.

Zaštitu obaviti za mirna vremena prema uputama na etiketi  sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis