Obavijest maslinarima! 13.05.2015.

Masline su u obalnom području županije  u fazi razvitka cvjetnih vjenčića pa se ubrzo očekuje i početak cvatnje. U ovoj fazi maslinu napada ekonomski značajan štetnik maslinin moljac (Prays oleae). Letir maslininog moljca odlaže jaja na čašku cvijeta iz kojih se razvija gusjenica koja se ubušuje u cvjetni pup i hrani njegovim sadržajem.

Pregledom lovki na opažačkim mjestima zabilježen je jak let leptita 1. cvjetne generacije maslininog moljca te se shodno tome mogu očekivati i značajne štete u fazi cvatnje.

Radi srečavanje većih šteta preporuča se obaviti zaštitu jednim od pripravaka koji imaju dozvolu za ovu namjenu: Decis 2,5 EC , Baturad WP ili Biobit WP.

Radi bolje učinkovitosti pripravke bi trebalo primjeniti neposredno prije pucanja rese ili najkasnije kad je otvoreno do maksimalno 5% cvjetova na maslini.

Maslinici u zaleđu županije ( zaleđe Skradina , Miljevci, zaleđe Vodica ) ovisno o položaju i sorti nalaze se u fenofazi formiranja cvjetnih resa i punjenja cvjetnih pupova. Na ovim područjima treba pričekati sa provođenjem zaštite.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je poropisno zbrinuti.

                                                           Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

 

 

 

 

 

Pripremi za ispis