Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka 11.04.2013.

Uslijed porasta temperatura posljednjih dana došlo je do otvaranja pupovaipojave prvih listića na jabukama i kruškama. Naredne oborine mogle bi pogodovati prvim zarazama uzročnikom krastavosti ili fuzikladija. Meteorolozi za naredne dane najavljuju promjenjivo vrijeme.

Savjetujemo obaviti prvu preventivnu zaštitu nasada jabuka i krušaka prije najavljenih oborina.

Upotrijebiti se može jedan od bakrenih pripravaka npr. Nordox 75 WG, Neoram WG, Cuprablau Z, Bordoška juha 20 WP i dr.

Radi suzbijanja štitastih uši, jaja lisnih uši i crvenog pauka moguće je dodati mineralno ulje (npr. Mineralno svijetlo ulje, Bijelo ulje) ili koristiti gotovu kombinaciju: Modro ulje ili Crveno ulje. Koncentraciju prilagoditi razvojnom stadiju.

U mladim voćnim nasadima koji su u prošloj godini oštećeni potkornjacima te u mladim nasadima u blizini šume, a naročito gdje su voćke oslabljene ili oštećene od divljači, savjetujemo postaviti mamce za potkornjakecrvene ljepljive ploče ili bočice sa alkoholom sa otvorima pri vrhu. Sve suhe grančice obavezno odstraniti jer privlače potkornjake. Voćnjak održavati u dobroj kondiciji.

Podsjećamo na obvezu vođenja evidencija o tretiranjima sredstvima za zaštitu bilja i na obvezu pravilnog postupanja s praznom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja.

Preporučene pripravke primijeniti sukladno pismenoj uputi proizvođača. 

 

Margita Budiselić Kutle, dipl. ing. agr.
e-mail: Margita.Budiselic.Kutle@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis