Obavijest vinogradarima

Vinova loza koja se nalazi na toplijim položajima u obalnom dijelu županije u fazi je intenzivnog porasta, mladice su dužine 30-50 cm, cvat je formiran. U zaleđu županije rast mladica je usporen dužina od 20-40 cm.

Obzirom da su na svim meteo postajama zabilježeni uvjeti za infekciju uzročnicima bolesti plamenjača ili peronospora (Plasmopara viticola) te pepelnica (Uncinula necator) preporuča se u narednom periodu izvršiti zaštitu vinove loze.

U vinogradima koji su prošle vegetacijske sezone imali jaku zarazu peronosporom ili pepelnicom kod izbora pripravaka preporuča se prednost dati pripravcima sistemičnog načina djelovanja.

Za zaštitu od plamenjače može se koristiti jedan od pripravaka:

MIKAL PREMIM F/ FLASH, ALFIL, FANTIC F, LEIMAY S, AMPEKSIO, PROFILER, PERGADO F i drugi.

Protiv pepelnice vinove loze može se koristiti jedan od pripravka:. DOMARK 40 ME, NATIVO WG, DIFCOR, KARATHANE GOLD, VIVANDO, TOPAS 100 EC, i drugi.

Mogu se koristiti i kombinirani pripravci protiv obje bolesti: UNIVERSALIS ili QUADRIS.

Radi sprečavanja pojave, navednih bolesti u zaleđu županije gdje je su izboji vinove loze veličine 20 – 40 cm,  preporuča se izvršiti zaštitu jednim od preventivnih pripravaka:

MILDICUT, DELAN PRO, POLYRAM DF, SOLOFOL, FUTURA 50 WP, NORDOX 75 WG, CUPRABLAU Z 35 WG i drugi.

Navedenim pripravcima mogu se dodati pripravci na bazi sumpora koji smanjuju napad grinja te djeluju na pepelnicu: CHROMOSUL 80,  KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL DISPERSS i drugi.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, čuvati račune kupljenih SZB, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 13.09.2024. (petak)

u Primoštenu Burnom, Draga 6   (skladište), od 10:00 -11:30

i u Drnišu lokacija Cecela – Petrovo polje, DRNIŠKI VINOGRADAR d.o.o. (Dalmacija vino Split d.o.o) od 13:00-15:00.

                                                           Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

e-mail: gordana.k-silov@mps.hr

Pripremi za ispis