Obavijest voćarima 30.03.2012.

U nasadima breskve, nektarine, marelice i ostalog koštičavog voća imamo različite fenofaze. Kod nekih vrsta i sorata cvatnja je počela, dok kod drugih imamo cvatnju. Većina koštičavog voća je u periodu cvatnje, ukoliko nastupi kišno vrijeme, osjetljiva na zarazu monilijskom paleži cvijeta i rodnih grančica (Monilinia laxa). Osobito su na ovu bolest osjetljive marelice, višnje i trešnje.

Suzbijanje protiv ove bolesti potrebno je provesti prije najavljene kiše, koja je za područje Bjelovarsko-bilogorske županije najavljena za konac vikenda i sredinom sljedećeg tjedna. Ukoliko nastupi kišni period tijekom cvatnje koštičavog voća tretiranje treba obavljati u punoj cvatnji i na kraju cvatnje. U slučaju da oborine izostanu u vrijeme cvatnje opasnost je od pojave ove bolesti znatno manja. Dakle upozoravamo proizvođače da prate najave meteorologa i prema tome donesu odluku o potrebi suzbijanja ove bolesti.

Od pripravaka moguće je koristiti:                                        

Kidan, Lupo SC, Folicur WP 25, Bavistin FL, Zino (samo na početku i u punoj cvatnji), Signum; navedeni pripravci imaju dozvolu za suzbijanje ove bolesti na svom koštičavom voću.

  • Teldor SC 500 (dozvola za breskvu, trešnju i šljivu),
  • Octave 50 WP (dozvola do kraja cvatnje i to samo na šljive),
  • Chorus 75 WG (na višnji u punoj cvatnji i precvjetavanju),
  • Switch 62,5 WG (dozvola za breskvu, nektarinu, marelicu,šljivu i trešnju)

Voćari upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju voća za 2012. godinu te i koristiti sredstva za zaštitu bilja dozvoljena za pojedinu voćnu vrstu u skladu s Tehnološkim uputama.

Sva obavljena tretiranja potrebno je unijeti u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja (NN.135/08 i 73/10).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno pismenoj uputi koja se dobije prilikom kupnje sredstva.

 

 

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
e-mail: Jadranka.Beric@komora.hr

Pripremi za ispis