Izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske

Izlaganje o Međimurskom koščićnom ulju i njegovoj zaštiti iznio je predsjednik Udruge za zaštitu međimurskih autohtonih prehrambenih proizvoda dipl ing. Zoran Štefulj. Nakon toga je uslijedilo izlaganje doc. dr.sc. Sandre Neđeral sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta na temu – Utjecaj uvjeta proizvodnje na kvalitetu bučinog ulja. Kroz navedeno izlaganje moglo se čuti da su analize provedene na nerafiniranom i hladno prešanom bučinom ulju, pri čemu niti jedno ulje nije odbačeno. Pri tome su praćeni sljedeći parametri: udjel slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj te sastav masnih kiselina. Od senzorskih svojstava ocjenjivala se: boja, bistroća, miris i okus. Bučino ulje je nutritivno i senzorski vrlo vrijedan proizvod koji ima visok udio; tokoferola, fitosterola i skvalena. Pri tome je naglašeno da na kvalitetu značajno utječe kvaliteta sirovine, tehnološki postupak i skladištenje. U proizvodnji koštica koje se beru u fazi fiziološke zrelosti, naglasak je stavljen na odvajanje, pranje i sušenje bučinih koštica koje se treba obaviti u roku 24 sata, kako bi se spriječilo truljenje. Nakon toga slijedi sušenje na 40-60˚C, pri čemu osušene koštice sadrže 6-8% vlage. Tako osušene i uskladištene koštice (pri temperaturi 15-20˚ C) potrebno je preraditi u roku od 12 mjeseci. Kod tradicionalne prerade nerafiniranog ulja koštice se prže na temp. 110-150 ˚C, 30-60 minuta, pri čemu nije dozvoljeno dodavanje drugog ulja (osim bučinog) jer bi se to smatralo patvorenje. Nakon prženja slijedi mljevenje, prešanje i pročišćavanje (dekantiranjem), radi odstranjivanja nečistoća  i taloga, koriste se centrifugalni separatori i provodi filtriranje. Tako dobiveno ulje sprema se u tankove od nehrđajućeg čelika ili se puni u boce od tamnog stakla. Proizvedeno bučino ulje može se čuvati do jedne godine od vremena proizvodnje.

Temeljem provedenih analiza i dobivenih rezultata za 27 uzoraka dodijeljene su nagrade za najkvalitetnije ulje dobiveno tradicionalnim postupkom kao i hladno prešano bučino ulje.

Nakon proglašenja pobjednika uslijedila je degustacija proizvoda s bučinim uljem i bučinim sjemenkama. Cilj ove izložbe  je što veća popularizacija bučinog ulja i njegove primjene u ishrani kao važnog prehrambenog i ujedno ljekovitog domaćeg proizvoda.

 Područni odjel HPK-a Varaždinske županije
Mara Bogović, mag. ing. agr., viša stručna savjetnica

 

 

Pripremi za ispis