Obavijest poljoprivrednicima

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tijekom jučerašnjeg popodneva na nekim lokacijama zabilježena je tuča različitog intenziteta, zbog toga podsjećamo vlasnike nekih poljoprivrednih kultura na koji način je moguće pomoći biljci da prevlada taj stres, ukoliko oštećenja nisu prevelika.

U zaštiti jabuke poslije tuče preporučuje se korištenje pripravaka na bazi kaptana : Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Khapo 80 WG, Scab 80 WG, Caption 80 WG.

Vinogradari mogu koristiti pripravke za zaštitu protiv bolesti koji sadrže folpet: Folpan 80 WDG, Futura 50 WP.

Zaštitu povrća protiv bolesti također provesti za to dozvoljenim pripravcima te odstraniti oštećene dijelove.

Na područjima gdje je zabilježena tuča kao i na svim ostalim područjima biljkama se može pomoći u prevladavanju stresa od tuče i nepovoljnih vremenskih prilika, nekim od biostimulatora  uz dodatak i folijarnih gnojiva. U slučaju oštećenja od tuče biostimulatore nanijeti što prije na biljku: Amino Vital, Lyso Ammin, Bioplex, Amalgerol,Trainer, Drin, Polyamin , Bombardieri , Fitoalgen  F, Kaishi i dr.

Provjeriti mogućnost miješanja pripravaka, biostimulatora i folijarnih gnojiva.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Vođenje evidencije uporabe SZB, atestiranje strojeva , skladištenje i zbrinjavanje ambalaže SZB te korištenje zaštitne opreme obveze su propisane :  Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 te Pravilnikom o uvjetovanosti NN26/2023.

                                                                Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps
.hr

 

Pripremi za ispis