Obavijest poljoprivrednicima

Virovitičko-podravsku županiju jučer je zahvatilo jako nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom. Savjetujem što prije izvršiti zaštitu usjeva i nasada, odnosno zaliječiti ozljede na biljnom tkivu da se spriječi ulazak patogena u tkivo. Narednih dana najavljuju suho vrijeme te bi trebalo doći do zacjeljivanja rana.

Voćne vrste – preporuča se korištenje pripravaka na osnovi bakra (ovisno o jačini štete ponoviti 2-3 puta zaštitu u razmaku 10 dana).

Vinova loza – pripravci na osnovi folpeta (za zaštitu zeljastog dijela) i dodatak bakra (zaštita za drvenasti dio).

Povrće – uporaba jednog od fungicida na osnovu djelatne tvari piraklostrobin, metiram ili azoksistrobin uz dodatak preparata protiv truleži ploda sukladno dozvolama i registracijama.

Ratarstvo – azoksistrobin ili piraklostrobin.

Uz navedene pripravke preporuča se dodati jedan od fizioloških stimulatora biljaka (npr. Drin, Poly amin, Bioplex i dr.), mikrobiološka gnojiva ili otopina UREA-e (0,5%).

Prilikom uporabe sredstava bakar koristiti samostalno, a prilikom miješanja drugih kombinacija prvo se otapaju gnojiva, a zatim fungicidi.

 

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za uporabu, isto tako na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o korištenim SZB, a podaci o svim registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na web adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/.

 

Marko Borić, mag.ing.agr.,

                                                                                                                             e-mail: marko.boric©mps.hr

Pripremi za ispis