Obavijest poljoprivrednim proizvođačima voća (kupine, maline), vinove loze

U nasadima kupine počinje dozrijevanje dok je berbe malina u tijeku. Kod dozrijevanja ovih kao i mnogih drugih voćnih vrsta moguća je pojava octene voćne mušice (Drosophila suzukii).

Ovaj štetnik odlaže jaja isključivo u zdrave plodove mnogih voćnih vrsta (maline, kupine, breskva, vinove loze, jagode, smokve i dr.). Jaja odlažu u plod, u kojem se razvijaju ličinke koje u potpunosti unište plodove. Štete mogu biti izrazito velike. Plodovi voća najosjetljiviji su na napad toga štetnika kada počnu mijenjati boju prilikom sazrijevanja i razvijati šećer. osobito jaki napadi su primijećeni za kišnijeg vremena.

Radi praćenja brojnost populacije ovog štetnika i utvrđivanja pragova štetnosti zbog potrebe tretiranja, ali i kao metoda masovnog ulova, mogu se preporučiti slijedeće mjere :

Smanjenja brojnosti populacije moguće je postavljanjem velikog broja mamaca. Radi se o plastičnim bocama kapaciteta 250 ili 500 ml .Ispod čepa na otprilike 3 cm, izbuše se rupice promjera oko 4-5 mm, preporuka je omotati dio boce crvenom širokom ljepljivom trakom. U boce se ulije jabučni ocat, kombinacija jabučnog i vinskog octa u omjeru pola pola, jabučni ocat i crnog vina u omjeru (3:1 dcl) uz dodatak nekoliko kapi tekućeg deterdženta i žličice šećera. Moguće je koristiti i vodenu otopinu kvasca s dodatkom šećera. Lovne posude postavljati na 1,5 m visine uz rubove ili unutar samog nasada na udaljenost 2-3 m, a moguće ih je postavljati i na tlo između redova na 5 m udaljenosti.

Berbu obavljati što češće da se onemogući napad na plod koji je u fazi zriobe optimalan za napad.

Otklanjati prezrele i zaražene plodove te ih zbrinuti na način da se onemogući stvaranje novih generacija octene mušice.

Jedna od preventivnih mjera je i uklanjanje korovskih biljnih vrsta koje mogu biti domaćini ovog štetnika (bazga, đanarika, divlja kupina).

Provjeravati ambalažu kako se na njoj ne bi zadržale larve i omogućile prijenos na daljnje lokacije.

Za suzbijanje je otežano zbog toga što štetnik odlaže jaja u plod gdje nalazimo i ličinke, tako da je zaštita usmjerena na odrasle oblike. U RH  registraciju za suzbijanje ovog štetnika imaju slijedeća sredstva:

Asset Five: breskava, borovnica, ribiz, malina i kupina na otvorenom uz karencu od 2 dana.

Delegate 250 WG : višnja i trešnja.

Exalt 25 SC: jagoda, malina, kupina, borovnica, ogrozd, ribiz.

Mavrik flo: jagoda.

U nasadima  voćnih vrsta oštećeni plodovi su osobito osjetljivi na trulež ploda. Ukoliko nastupi vrijeme sa oborinama mogu se javiti problemi sa sivom plijesni (Botrytis cinerea) na plodovima. Od fungicida kratke karence za suzbijanje ove bolesti mogu se koristiti: Switch 62,5 WG (14 dana), Teldor SC (7 dana), Pyrus 400 SC 8 (3 dana) dozvola samo za malinu, prva dva imaju dozvolu i na kupini, ribiz, borovnica i dr.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način prema:  Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 ,obaveza vođena evidencije o upotrebi SZB propisana je  Pravilnikom o izmjenama pravilnika o višestrukoj sukladnosti NN45/2016

 

                                                                     Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis