Obavijest vinogradarima

U narednim danima očekuju se visoke temperature s visokom relativnom vlagom zraka bez oborina u predstojećem periodu. Preporuča se nastaviti s mjerama zaštite protiv plamenjače (Plasmopara viticola), pepelnice (Unicinula necator), sive plijesni (Botrytis cinerea) nekim od dozvoljenih pripravaka. Za zaštitu od pepelnice dozvoljeni su: Collis, Topas  100 EC, Stroby WG, Vivando, Dynali, Luna experience i sl.

Za zaštitu od plamenjače dozvoljeni su: Ridomil gold R, Leimay, Fantic C  Orvego i sl.

U tretiranjima se mogu upotrijebiti i preparati na bazi bakra kao što su Cuprablau Z 35 WG, Cupraffaro 50 WP, Neoram WG i sl.

Za zaštitu od sive plijesni dozvoljeni su:  Pyrus 400 SC, Swich 62,5, Chorus 75 WG, Teldor SC 500, Cantus i sl.

Kako su dijelovi županije stradali od tuče i primijenjeni su biostimulatori to je rezultiralo većom lisnom masom, stoga se preporuča upotrijebiti preparate uz utrošak maksimalne količine vode. Tretiranja se trebaju provesti u ranim jutarnjim satima ili kasnim večernjim satima zbog visokih temperatura zraka.

U vinogradima je potrebno postaviti žute ploče na srednju armaturnu žicu, pratiti pojavnost imaga američkog cvrčka te ploče zamjenjivati svaka 2 – 3 tjedna. Ukoliko se imaga nađu na pločama krajem srpnja treba provesti i treće tretiranje krajem srpnja ili početkom kolovoza. U tom slučaju treba voditi brigu o karenci primijenjenih preparata.

 Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

 

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis