Oračka priča iz Berka

Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Općina Tompojevci i Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko srijemske županije kao organizatori i Vukovarsko-srijemska županija preko Upravnog odijela za poljoprivredu kao glavni pokrovitelj omogućili su održavanje 18. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije.

Budući da je ove godine za seosku prijestolnicu županije odabrano mjesto Berak u općini Tompojevci, domaćini ove već tradicionalne manifestacije bili su upravo Berčani koji su poznati po gostoljubivosti i velikom srcu Slavonskom, koje kuca najjače kad je najteže, što je dokazano nebrojen broj puta kroz dugu i tešku povijest, koja ih nije ni malo mazila. Upravo to se potvrdilo i dana 13. srpnja 2022. kada je održano natjecanje orača na parceli zvanoj Livade, u vlasništvu primjernog poljoprivrednika koji ima Obrt „Ello“, uz glavnu cestu Berak – Čakovci.

 

Nakon izvlačenja startnih brojeva i stiska ruke za sreću, a prije mahanja startne zastavice, natjecateljima i okupljenima su se obratili Đuro Cerovčec, predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Darko Juzbašić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu u Vukovarsko-srijemskoj županiji i načelnik općine Tompojevci Milan Grubač koji je manifestaciju proglasio otvorenom.

U jakoj konkurenciji nastupilo je 13 natjecatelja, već iskusnih orača i sudionika većine do sada održanih natjecanja, ali i nekolicina mladih orača koji svojim prikazanim znanjem nisu zaostajali za onim iskusnijim oračima. Natjecanje je održano u dvije kategorije : plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci.

 

 

U kategoriji plugova ravnjaka prvo mjesto osvojio je izvrsni David Aleksa, šesnaestogodišnjak iz Berka koji je ove godine kao debitant natjecanja izazvao oduševljenje kako natjecatelja tako i svih okupljenih.

  1. Plugovi ravnjaci David Aleksa (Berak)
  2. Luka Matajić (Drenovci)
  3. Đuro Lešić (Bošnjaci)

Iako su svi natjecatelji bili izvrsni i kako je rekao predsjednik Udruge Đuro Cerovčec, presudile su samo nijanse. Zlatni pehar u kategoriji plugova premetnjaka odnio je Josip Vinković iz Bošnjaka koji je iskusni i dugogodišnji natjecatelj ove manifestacije sa vrlo uspješnim rezultatima.

  1. Plugovi premetnjaci Josip Vinković (Bošnjaci)
  2. Ivan Valentić (Stari Mikanovci)
  3. Marko Jelić (Bošnjaci)

 

 

Osim prelaznih pehara i plaketa koje je natjecateljima s osvojenim 1., 2. i 3. mjestom uručio načelnik općine Tompojevci, sudionici su dobili vrijedne nagrade od brojnih sponzora kao što su: Lagro, PMT, Profiland, Pioneer, BC Institut, Osječki poljoprivredni institut, BASF, Syngenta.

 

Pripremi za ispis