Obavijest vinogradarima

Proteklih deset dana prevladavalo je nadprosječno toplo vrijeme što je pogodovalo intenzivnom vegetativnom porastu vinove loze. Prvu primarnu zarazu peronosporom vinove loze (Plasmopara viticola) zabilježili smo 1. svibnja na području Lekenika, a na području Moslavine 9. svibnja. Na području oba vinogorja zabilježen je završetak inkubacijskog razdoblja te se u nedovoljno štićenim vinogradima mogu naći simptomi peronospore u vidu uljnih pjega.

Meteorolozi u narednim danima najavljuju mogućnost lokalnih oborina. U uvjetima intenzivnog porasta vinove loze i rizika od razvoja zaraze peronosporom vinove loze u zaštiti predlažemo primjenu pripravaka Mikal premium F, Mikal flash, Momentum trio, Curzate F,  Magma Triple, Pergado F,  Equation Pro, Fantic F, Orvego SC, Ampexio, Azimut 80 WG, Orondis, Cabrio top,  i dr.

Porastom temperature zraka i relativne vlažnosti zraka stvaraju se uvijeti za razvoj pepelnice vinove loze (Erysiphe necator).  Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu fungicida: Stroby DF ili Zato 50 WG, Collis SC, Mystic EC, Nativo WG, Sugoby, Talendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Prosper EC, Cabrio top DF, i dr.

U zaštiti od pepelnice mogu se primijeniti i pripravci na bazi sumpora koji djeluju na smanjenje populacije lozinih grinja.

Let pepeljastog grožđanog moljaca (Lobesia botrana) bilježimo od sredine travnja. Kao i ranijih godina pojavu žutog grožđanog moljca (Eupoecillia ambiguella) nismo zabilježili.

Upućujemo vinogradare na daljnje praćenje preporuka kada će biti objavljeni rokovi suzbijanja ovog štetnika. Trenutno nije potrebno primijeniti insekticide.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Novi Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisuje da je profesionalni korisnik obvezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide.

 

     Suzana Slovic, dipl.ing.   

                                                E-mail: Suzana.Slovic@mps.hr

Pripremi za ispis