Obavijest proizvođačima povrća

Početak svibnja obilježen je iznadprosječno visokim temperaturama za ovaj dio godine kao i nedostatak oborina. To je polučila izuzetno jake napade raznih vrsta lisnih ušiju (Aphididae) na povrću kod uzgoja u zaštićenom prostoru kao i na otvorenom, gdje su neke vrste u početnim stadijima razvoja (mrkva, cikla, tikve, grah i dr).

Visoke temperature pogoduju i pojavama tripsa (Thysanoptera) tako da se mora vršiti kontrola ovog štetnike u narednom periodu postavljanjem plavih i žutih ploča.

Štetnost lisnih ušiju je u tome što čine štete sisajući na listu čime se smanjuje asimilacijska površina lista no ujedno su i prenosioci raznih vrsta virusa: mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus – CMV), dok tripsi prenose uz ostale i (Tomato spotted wilt virus – TSWV, virus bronzavosti rajčice), virozu čija je pojava zadnjih godina prisutna u našoj županiji. i dr.

Suzbijanje je moguće provoditi nekim od slijedećih insekticida vodeći računa o dozvolama po vrstama i karencama.

Suzbijanje lisnih ušiju na rajčici , paprici, krastavcu ,tikvama  i  dr .moguće je provesti pripravcima : Closer, Teppeci 500 WG, Pirimor 50 WG i dr. ili pripravcima iz skupine sintetskih piretroida ovisno o dozvoli za pojedinu kulturu (provjeriti u fis bazi).

Dozvolu za suzbijanje tripsa ovisno o kulturi što također treba provjeriti imaju: Vertimec 018 EC, Mospilan 20 SG, Kraft 18 EC, Lase, Voliam targor i dr.

Pregledom usjeva krumpira na okućnicama  primijećena je  jaka pojava odraslih oblika krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) te odložena jaja ovih štetnika. Upućujemo poljoprivrednike da vrše preglede pojave ličinki  i po potrebi tretiranja. Prilikom odabira sredstva treba voditi računa o razvojnom stadiju ličinki ovog štetnika te primijeniti neki od slijedećih insekticida: Alverde, Coragen 20 SC, Ampligo, Voliam i dr.

Kod proizvođača industrijskog konzumnog krumpira fenofaze razvoja su različite, ali manje tako da je i na većim površinama potrebno pratiti pojavu ovog štetnika.

Preventivno tretiranje  protiv plamenjače krumpira (Phytophora infestans) na manjim površinama moguće je provesti neki od pripravaka na bazi bakra, amisulbrom, fluazinam i dr.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način prema.:  Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 ,obaveza vođena evidencije o upotrebi SZB propisana je  Pravilnikom o izmjenama pravilnika o višestrukoj sukladnosti NN45/2016

            

Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

Pripremi za ispis