Obavijest voćarima

Let jabučnog savijača (Cydia pomonella) i dalje je prisutan. Ako je prošlo više od 14 dana od zadnjeg tretiranja u nasadima jabuka potrebno je ponoviti zaštitu protiv uzročnika crvljivosti jabuke. Koristiti jedan od insekticida: Affirm opti, Affirm, Coragen 20 SC, Harpun, Voliam targo, Imidan 50 WG i drugi.

U nasadima jabuka bilježimo let minera kružnih mina (Leucoptera melifoliella) koji može napraviti velike štete na listu jabuke. Oštećenja su vidljiva kao kružne mine koje pri jačem napadu pokriju velik dio lisne površine te takav list može otpasti. Preparat  Coragen 20 SC  ujedno djeluje protiv jabučnog savijača i minera kružnih mina.

U nasadima šljiva prisutan je i dalje let šljivinog savijača (Cydia funebrana). Od zadnje preporuke za mjere zaštite prošlo je više od 14 dana te je stoga potrebno ponoviti zaštitu protiv navedenog štetnika. Za suzbijanje su dozvoljeni: Affirm opti, Coragen 20 SC i Delegate 250 WG i dr.

Na šljivama i dalje bilježimo dosta veliku prisutnost lisnih ušiju. Za suzbijanje su dozvoljeni: Pirimor 50 WG, Mospilan 20 SG, Movento i dr.

Pri odabiru pripravaka voditi računa o karenci i o maksimalno dozvoljenom broju tretiranja pojedinim pripravkom u sezoni!

Zaštitu izvršiti predvečer kada pčele ne lete, pri mirnom vremenu bez vjetra. Također je potrebno odstraniti korove u cvatnji prije tretiranja!

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis