Obavijest vinogradarima

Vremenske prilike pogoduju razvoju uzročnika pepelnice (Erysiphe necator) na vinovoj lozi. Za usmjerenu zaštitu od  preporučamo  jedan od pripravaka : Nativo WG, Domark ME, Mystic EC, Dynali EC, Collis SC, Luna Expirience, Difcor, Kusabi,  Domark 40 ME, Difcor EC, Folicur EV 250, Sercadis SC,  Systhane 24E, Topas 100, Vivando, sl. uz dovoljan utrošak vode.

Za zaštitu od uzročnika plamenjače u vinogradima gdje nema simptoma bolesti i na pozicijama gdje se ne zadržava rosa moguća je primjena kontaktnih fungicida na osnovi mankozeba, metirama i folpeta ili na osnovi strobilurina koji će djelovati  na uzročnika pepelnice i peronospore. U vinogradima s vidljivim simptomima plamenjače primijeniti jedan od pripravaka: Forum star, Ridomil gold pepeite MZ, Acrobat MZ, Pergado F, Curzate F i sl.

Na sortama u zatvaranju grozda za suzbijanje uzročnika  sive plijesni (Botrytis cinerea) uputno je primijeniti jedan od  botriticida:  Pyrus 400 SC, Teldor, Cantus, Swich, Chorus 75 WG i sl.

Na opažačkim mjestima traje produženi let pepeljastog grožđanog moljca. Suzbijanje je opravdano ako se na pregledanih 100 grozdića pronađe 30 ili više gusjenica ovih štetnika jednim od pripravaka: Laser KS, Coragen SC, Avaunt 15 SC, Affirm.

Mjere zaštite planirati prema razvojnom stadiju vinove loze, vremenskim prilikama  te razmacima između mjera zaštite (10-12 dana ), a u slučaju da padne više od 20 mm oborina potrebno je ponoviti tretiranje. Prilikom odabira pripravaka voditi računa o broju tretiranja s istom aktivnom tvari.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Profesionalni korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis