Obavijest proizvođačima malina i kupina!

 Maline i kupine nalaze se u fazi listanja i rast mladica do cvatnje dok su kupine u fazi zatvorenih cvjetnih pupoljaka. Najava je oborina stoga proizvođačima malina i kupina  preporučamo obaviti zaštitu protiv gljivičnih bolesti žute hrđe (Kuehneola uredinis) i uzročnika sušenja i pjegavosti izdanaka (Septocyta ruborum, Didymella applanata). Za suzbijanje žute hrđe (Kuehneola uredinis) na malini moguće je primijeniti  Score 250 EC, za suzijanje uzročnika sušenja i pjegavosti izdanaka (Septocyta ruborum, Didymella applanata) na malini i kupini Folicur EW 25, te na kupini Ridomil gold MZ pepite.

Preporučamo i redovito praćenje pojave lisnih uši, pupara, stjenica, grinja.

Za suzbijanje lisnih ušiju u kupinama i malinama registriran je Calypso SC 480 i Primor 50 WG, za suzbijanje malininog pupara i stjenice Calypso 480 SC, Decis 100 EC, za štetne grinje Vertimec i Kraft 18 EC.

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja, pridržavati se Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

                                                                                Ivana Češek, mag.ing.agr.

                                                                                 e-mail: ivana.cesek@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis