Obavijest tržnim proizvođačima jagoda u plastičnim tunelima

Od posljednje uputa tržnim proizvođačima jagoda u visokim plastičnim tunelima proteklo je tri tjedna (24.3. 2020.). Kako uspješan uzgoja jagoda ugrožava više od 50 gljivičnih uzročnika bolesti, 3 bakterioze i više od 25 vrta virusa i fitoplazmi, tržnim proizvođačima savjetujemo redovite preglede zdravstvenog stanja nasada. Učinkovite mjere usmjerene kemijske i biološke zaštite možemo provoditi samo protiv nekih kategorija gljivičnih bolesti lista i ploda jagode, dok je većina bolesti korijena gotovo kurativno neizlječivo.

 

Premda su obilnije oborine najavljivane početkom treće dekade proteklog mjeseca ožujka, u razdoblju 21.-26.3. o.g. na području središnjeg dijela Županije smo zabilježili svega 6,4 mm! Nakon što smo niske (negativne) temperature bilježili u danima 31.3.-3.4. (do -8,5°C), te ponovno 7.-9.4. 2020. (do -4,4°C), najviše su dnevne temperature u proteklih tjedan dana (7.-14.4.) bile u rasponu od 20,3° do 26,3°C! Nakon dugo vremena oborine su najavljene tijekom današnjeg dana, te je u jutarnjim satima sa padom temperature na svega 2°C zabilježeno do 5 mm kiše i/ili susnježice!

Prosječna vrijednost temperature zraka u prvoj polovici mjeseca travnja o.g. iznosi 9,9°C (što je -0,4°C iznad očekivanog prosjeka) (u prvom je tjednu zbog niskih noćnih temperatura bilo iznadprosječno hladno, a zadnjih su sedam dana zabilježeni povijesni maksimumi dnevnih temperatura!). Stoga su u zaštićenim prostorima jagode u cvatnji, odnosno razvijaju se prvi zametnuti plodovi!

Prosječna vlažnost zraka na lokalitetima uz riječne doline od početka mjeseca travnja o.g. u rasponu je svega od 51 % do 64 %, a zadržavanje vlage na biljnim je organima u istom razdoblju ukupno trajalo samo 400 minuta (npr. mjerni lokalitet Mursko Središće)! Zbog padalina u narednim danima očekujemo povećanu vlažnost zraka vlagom (>85 %) i dugotrajnije zadržavanje vlage! Ipak, zbog sjevernog vjetra temperature zraka ponovno padaju na vrijednosti ispod 10°C!

U posljednjoj uputi proizvođače jagoda u plastičnim tunelima smo upozoravali na važnije preventivne mjere zaštite protiv fitofagnih grinja, različitih uzročnika bolesti (poglavito *”antraknoze” i sive plijesni) (Colletotrichum, Botrytis), te neželjenih kukaca (tripsi, lisne uši štetne gusjenice, štetni kornjaši – pipe) (upute od 27.2. i 24.3. 2020.)!

*”antraknoza” = uzročnik srčane truleži stabljike i lisne drške, nepravilnih tamnih lisnih pjega i uleknute tamne pjegavosti plodova jagoda!

 

VAŽNO: zabilježeni meteorološki uvjeti u proteklih četrnaest dana uz riječne doline (npr. Mursko Središće) ne upućuju na značajniju opasnost za razvoj plijesni (Botrytis) u nasadima jagoda na otvorenim gredicama, uz manju vjerojatnost razvoja ove bolesti pri uzgoju jagoda u visokim plastičnim tunelima! Zbog kiše i sjevernog vjetra, te zasićenosti zraka vlagom plastične tunele tijekom današnjeg dana neće biti moguće kvalitetno prozračivati, ali isto već treba provoditi narednog dana! U zaštićenom uzgoju jagoda uz 15°C i zadržavanje vlage (RVZ >95 %) u trajanju 15 ili više sati raste opasnost od latentnog razvoja najopasnije bolesti plodova jagoda – sive plijesni (Botrytis)!

 

Siva plijesan (Botrytis cinerea) pored plodova napada i druge biljne organa, npr. cvjetove jagoda ili u vrlo povoljnim uvjetima lišće. U nasadima s lošim uređenim vodenim režimom pojava plijesni na cvjetnim organima jagoda je učestalija, a svakako je najopasnija u vrijeme početka dozrijevanja plodova. Na cvjetnim organima napadnuto tkivo prvo posivi, ubrzo potamni, a za nekoliko se dana u uvjetima vlažnog vremena razvija karakteristična siva prevlaka, po čemu bolest zovemo siva plijesan. Pri uzgoju jagoda na otvorenom štete od sive plijesni su veće, jer je nasad duže vlažan nakon kišnih razdoblja! No, zbog visoke vlažnosti zraka u zaštićenim prostorima, siva plijesan nije ništa manje opasna pri uzgoju jagoda u visokim tunelima, plastenicima ili staklenicima. Svakako se preporučuje odstraniti sve zaražene plodove iz nasada, posebice ako dozrijevanje jagoda i berba traju duže razdoblje. Dopuštene kemijske pripravke s djelomičnim ili sporednim učinkom na sivu plijesan koristimo barem dvaput od početka rasta do početka cvatnje (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Tijekom cvatnje i početkom razvoja plodova tržni proizvođači jagoda koji su prihvatili standarde uzgoja sa smanjenim ostacima pesticida (rezidui), strogo moraju poštivati ograničenja uz propisane karence dopuštenih fungicida, te najveći broj njihovih primjena tijekom sezone, odnosno poštivanje propisanih koncentracija (ili doza) aplikacije (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Ovisno o osjetljivosti dominantnih sorata jagoda, te prema iskustvima pojave uzročnika bolesti iz ranijih sezona prema mikro-lokalitetu, moguće je u vrijeme razvoja i dozrijevanja plodova koristiti mikrobiološke pripravke sa antagonističkim (korisnim) mikroorganizmima (npr. Bacillis subtilis)!

VAŽNO: Projektom istraživanja osjetljivosti sive plijesni (Botrytis cinerea) na fungicide  (fenheksamid, boskalid) tijekom 2019. godine u Republici Hrvatskoj je potvrđen razvoj sedam rezistentnih (otpornih) izolata na jagodi (Vrgorac), tikvicama (Opuzen), salati i rajčici (Rovišću) (https://rezistentnost-szb-hr). Slabije osjetljivi izolati utvrđeni su u Opuzenu, metkoviću i Vrgorcu (jagode)  (izvor: Agronomski fakultet Zagreb, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Centar za zaštitu bilja pri HAPIH-u i Institut za jadranske kulture)!

 

U slučaju pojave nekih od kategorija štetnih kukaca spomenutih u ranijim preporukama (npr. tripsi, štetne gusjenice) i procjene za potrebom njihova usmjerena suzbijanja, tijekom razvoja i početka dozrijevanja plodova jagode preporučujemo primjenu biljnih insekticida, dopuštenih u ekološkoj proizvodnji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

 

VAŽNO: Projektom istraživanja osjetljivosti lisnih uši (Myzus), kalifornijskog tripsa (Frankliniella) i cvjetnog (stakleničkog) štitastog moljca (Trialeurodes) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u Republici Hrvatskoj je potvrđen razvoj rezistentnih (otpornih) populacija ovih štetnika na primjenu određenih insekticidnih djelatnih tvari (https://rezistentnost-szb-hr) (izvor: Agronomski fakultet Zagreb, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Centar za zaštitu bilja pri HAPIH-u i Institut za jadranske kulture)! Kod mjera zaštite proizvođači jagoda redovito moraju voditi informacije o novijim spoznajama kod suzbijanja “napasnih” nametnika.

 

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

Fotografije jagoda sa mogućim neželjenim promjenama, te pomoć kod izbora najučinkovitijeg modela zaštite, povrćari mogu potražiti putem telefona ili elektroničke pošte!

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis