Obavijest poljoprivrednim proizvođačima jabuke i kruške!

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima jabuke i kruške!

Jabuke i kruške se nalaze u fenofazi zeleni cvjetni pup do faze roza balona, a  meteorolozi za vikend najavljuju nestabilno vrijeme sa oborinama. S obzirom da takvo vrijeme uzrokuje pojavu zaraze uzročnika krastavosti jabuka (Venturia inaequalis) i krastavosti kruške (Venturia pyrina)  potrebno je pratiti vremensku prognozu te prije najavljenih oborina izvršiti zaštitu jednim od slijedećih pripravaka: Delan 700 WDG, Delan PRO, Chromodin S-65, Syllit 544 SC, Dithane M-45, Star 80 WP Dithane DG neotec, Pinnozeb M-45, Manfil 75 WG, Penncozeb 75 DG, Mankozeb ili Indofil 80 WD. Kako navedeni pripravci nisu registrirani i za jabuku i za krušku, potrebno je pridržavati se dopuštenja po kulturama.

Kod upotrebe sredstva za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari dodin (Chromodin S-65, Syllit 544 SC),  radi moguće pojave fitotoksičnosti, provjeriti mogućnost miješanja sa drugim  sredstvima sa zaštitu bilja.

U nasadima jabuka gdje je tijekom prethodne vegetacije zabilježena jaka zaraza pepelnicom (Podosphaera leucotricha) postoji veliki infektivni potencijal za infekcije iz zaraženih pupova.  Stoga na tim lokalitetima, do početka cvatnje, predlažemo primjenu pripravaka na osnovi sumpora ili primjenu fungicida Nimrod 25 EC (ne preporuča se miješanje s pripravcima na bazi mankozeba, propineba i metirama).

U nasadima jabuka gdje je prisutna zaraza kalifornijskom štitastom uši (Quadraspidiotus perniciosus) može se primijeniti insekticid Pyxal EC, Proximo, Brai ili Closer. Navedeni pripravci se mogu  primijeniti na prezimljujuće stadije ili u vrijeme pojave mužjaka (prije cvatnje).

Pregledom nasada jabuka zabilježena je aktivnost prezimljujuće populacije jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum). Stoga u nasadima jabuka gdje je prisutna zaraza s jabučnom krvavom uši, prije početka cvatnje preporučamo primjenu insekticida Closer. Kako ovaj štetnik prezimljava na korjenovom vratu i korjenovim izdancima, potrebno je rasprskivače prskalica usmjeriti prema tim dijelovima stabla.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis