Vinkovo u Iloku 2020.

U Iloku je duga tradicija obilježavanja blagdana Svetog Vinka, prvog od pet zapovijedanih blagdana vinogradara u godini. To je blagdan koji iločki vinogradari izrazito štuju te bez obzira na vremenske uvjete pohode svoje vinograde i blagoslivljaju ih, kako bi naredna vinogradarska godina bila što uspješnija.

Kako je Ilok poznati vinski kraj koji pohodi sve veći broj posjetitelja baš o blagdanu Svetog Vinka, iločki vinari okupljeni oko Vinskog klastera Srijem, već 22. godinu zaredom organiziraju manifestaciju Vinkovo u Iloku koja se ova godine održala od 22. do 26. siječnja. Na sam blagdan 22. siječnja ujutro je održana sveta misa i blagoslov vinograda u vinogradu crkve svetog Ivana Kapistrana, a proslava se nastavila u mnogobrojnim vinogradima i vinarijama svih pet dana trajanja manifestacije.

U subotu 25.1., u sklopu manifestacije je održano Pokladno jahanje ulicama grada te Pokladni sajam u staroj gradskoj jezgri. Na sajmu su svoje proizvode izložili brojni OPG-i, uz pripravu tradicionalnih slavonskih i srijemskih specijaliteta kao što su fiš paprikaš, šaran u rašljama i čobanac, a sve uz zvuke tamburica, neizostavnog gosta svake srijemske manifestacije. Ministarstvo poljoprivrede svoju podršku ovoj manifestaciji je pružilo kroz informativni štand, na kojem su posjetitelji upoznati s radom Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Božica Dolić, dipl. ing. agr.
Aleksandar Knapček, mag. ing. agr.

Pripremi za ispis