Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze proteklo je 7 dana. U tom je razdoblju na svim mjernim lokalitetima zabilježeno više od 70 mm oborina (prikaz u tablici 1). Velika količina oborina uzrokovala je ispiranje prethodne zaštite. S obzirom na veliki vegetativni porast vinove loze i mogućnost novih oborina predlažemo ponavljanje zaštite.

Tablica 1:  Količina oborina zabilježena na mjernim stanicama u razdoblju od 9. svibnja do 15. svibnja

Lokalitet Količina oborina mm/m2
Veliko Trojstvo 59,1
Daruvar 130,1
Velika Trnovitica 75,4
Grabovnica 86,7
Čazma 98,3
Veliki Zdenci 90,6
Bjelovar 108,4

U ovakvim vremenskim uvjetima za zaštitu vinove loze od plamenjače preporučamo  pripravke  Mikal Flash, Mikal Premium FAntracol Combi ili Curzate F. 

Navedeni pripravci sadrže aktivnu tvar folpet koji ima pozitivan sporedni učinak na smanjivanje zaraze sa ranim botritisom (Botrytis cinerea).

Upozoravamo vinogradare na važnost pravovremenog suzbijanja pepelnice (Erysiphe necator), naročito na lokalitetima s jakom prošlogodišnjom zarazom. Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu fungicida: Stroby DF, Zato 50 WG, Collis SC, Crystal KS, Nativo WG, Postalon SC, TalendoA, Talendo exra i dr.

U zaštiti od pepelnice mogu se primijeniti pripravci na bazi sumpora.

Let grožđanih moljaca  bilježimo od početka travnja. Upućujemo vinogradare na daljnje praćenje preporuka kada će biti objavljeni rokovi suzbijanja ovog štetnika. Trenutno nije potrebno primijeniti insekticide.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail:
Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis