Obavijest poljoprivrednim proizvođačima soje

Suzbijanje korova u soji moguće je provoditi prije nicanja korova i soje ,no dosta proizvođača provodi suzbijanje korova nakon nicanja korova i soje. Često se javlja i potreba za korekcijom korova i nakon primjene zemljišnih herbicida .

Od herbicida koji se koriste za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova (lobode, ambrozije, čička, mračnjaka i dr) mogu se koristiti: Laguna  75 WG*, Harass 75 WG, Harmony SX, Basagran 480,Benta.

*Krajnji rok za primjenu zaliha           8.11.2019.

Radi proširenja spektra moguća je i kombinacija nekih od gore navedenih herbicida.

Za suzbijanje širokolisni i neki uskolisni korovi registraciju ima: Pulsar 40, Corum.

Većina gore navedenih herbicida koriste se u fazi prve do treće troliske i to ukoliko koristite pune doze, no moguća je primjena i u razdvojenim tretmanima, dva puta po pola doze tada je moguća primjena i prije faze prve troliske ovisno o razvojnoj fazi korova.

Za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisni korovi dozvole imaju: Fusilade forte, Leopard 5 EC, Gepard 050 EC, Pantera QT, Wish top, Agil 100 EC, Select super, Focus ultra.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis