Obavijest proizvođačima koštičavog voća!

Prognostičari najavljuju kišu koja može omogućiti širenje bolesti šupljikavost lista (Stigmina charpophilla) koštičavog voća.

Proizvođače šljiva, višanja, i trešanja upozoravamo da je potrebno izvršiti zaštitu protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) i primijeniti Captan WP 50 ili Kastor, a  u nasadima trešnje ima dozvolu i Delan 700 WDG.

Za zaštitu od uzročnika kozičavost lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) u razdoblju od završetka cvatnje do berbe dozvoljeni su fungicidi:

U višnji: Topsin M500 SC, Chromodin S-65 i Luna experience

U trešnji: Chromodin S-65, Delan 700 WG

Potrebno je obaviti pregled nasada na prisutnost lisnih ušiju. Ukoliko je zabilježena jača populacija lisnih ušiju preporuča se primijeniti jedan od navedenih pripravaka:

U breskvi i nektarini: Calypso SC 480, Mospilan 20 SG, Movento ili dr.

U trešnji: Calypso SC 480, Movento, Mospilan 20 SG

U višnji: Pirimor 50 WG, Calypso  SC 480, Mospilan 20 SG

U šljivi: Pirimor 50 WG, Mospilan 20 SG, Movento.

Napomena: suzbijanje insekticidima ne smije se provoditi tijekom cvatnje već u precjetavanju te je potrebno poduzeti mjere za zaštitu pčela te prije tretiranja odstraniti cvatući podrast.

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Dunja Prvčić, mag.ing.fitomedicine
dunja.prvcic@mps.hr

Pripremi za ispis