Obavijest vinogradarima!

Razvojna faza vinove loze na području Osječko-baranjske županije različita je i ovisi o nizu čimbenika: sortimentu, lokaciji i položaju nasada te kondiciji pojedinog vinograda. Najčešće je to pojava prvih listića. Obzirom da je prošli tjedan od utorka do subote palo 60-tak litara kiše, a ista se očekuje i u drugoj polovici tjedna, savjetujemo preventivnu zaštitu vinograda protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola) i pepelnice (Uncinula necator) vinove loze. Efikasnu zaštitu protiv navedenih bolesti možete postići korištenjem jednog od slijedećih pripravaka:

Protiv crne pjegavosti to su: Delan Pro, Polyram DF, Mankozeb, Dithane M-45, Antracol WP 70 i sl. Navedeni pripravci efikasnu zaštitu pružaju i  protiv plamenjače vinove loze.

Protiv pepelnice to su pripravci na bazi sumpora: Chromosul 80, Kumulus DF, Thiovit Jet, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF i sl. Navedeni pripravci dobro djeluju i na smanjenje populacije loznih grinja ako ih ima na trsu pri temperaturama iznad 150C.

Radi što bolje efikasnosti korištenih pripravaka na patogene savjetuje se i korištenje okvašivača kao što je Trend 90, Etalfix Pro, Inex, Dash HC i sl.

Zaštitu vinograda obavljati za mirna vremena. Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Posebnu pozornost obratiti na to koliku ćete ukupnu količinu škropiva primijeniti na jedinicu površine. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama.

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing.
e-mail: ivica.lovrincevic@mps.hr
tel: 091/4882-847          

Pripremi za ispis