Obavijest poljoprivrednim proizvođačima koštičavog voća

U posljednjih nekoliko dana na području županije palo je  do 80 mm kiše, ovakvo vrijeme pogoduje pojavi bolesti na koštičavom voću.

Za promjenjivog vremena postoje povoljni uvjeti za pojavu šupljikavosti lista  koštičavog voća  (Stigmina carpophila) , a kod šljiva moguća je i infekcija narančaste pjegavosti šljive (Polystigma rubrum) tako da se u zaštiti  mogu se koristiti fungicidi : Captan WP 50 i Kastor

( ne smiju se koristiti u nasadima višnje).

U nasadima šljive za preventivno suzbijanje bolesti može se koristiti i pripravak Dithane M-45, Pinozeb M-45, Futura 50 WP.

Pripravak Delan 700WDG je registriran za suzbijanje šupljikavosti lista (Stigmina carpophila), pjegavosti lista (Venturia carpophila) i sušenje pupova (Fusicoccum amygdali) na marelici, breskvi ,nektarini, kao i za suzbijanje  kozičavosti (Blumeriella jaapii), uvijenost i sušenje lišća (Apiognomonia erythrostoma),  na trešnji dozvolu ima pripravak i to nakon cvatnje.

Na nekim sortama breskve i nektarine ( za nektarinu su registrirana samo prva dva pripravka) osjetljive su na napad pepelnice (Sphaerotheca pannosa) , ovu bolest je moguće preventivno  suzbijati pripravcima Bumper 25 EC, Systhane 20 EW: Indar 5 EW, Luna experience, Nativo 75 WG, Domark 40 ME ili nekim od pripravaka na bazi sumpora prema dozvoli.

Za preventivno  suzbijanje kozičavosti (Blumeriella jaapii)   trešnje i višnje može se koristiti Chromodin  S-65, a za smanjenje napada ove bolesti na višnji dozvolu ima i pripravak Luna exsperience.

U nasadima breskve i nektarine prati se let breskvinog moljca (Anarsia lineatella)   i breskvinog savijača( Cydia molesta ).Još prije 15 tak dana zabilježen je let breskvinog savijača no posljednjih dana bile su relativno niske temperature tako da je let stao .Obavijest o potrebnom suzbijanju i to samo u mladim nasadima zbog mogućeg oštećenja mladica dobit ćete u slijedećim preporukama.

U nasadima koštačevog voća potrebno je i pratiti pojavu lisnih ušiju ( Aphididae) .Za sada je uočena pojava ovih štetnika u nasadima breskve no još uvijek u manjem intenzitetu. Potrebno je izvršiti pregled , kritičan broj je pojava   5 kolonija na 100 pregledanih izbojaka.

Od pripravka moguće je koristiti.

Breskva: Calypso  SC 480, Pirimor 50 WG, Mospilan 20 SG, Movento ( suzbija i neke štitaste uši), Teppeki 500 WG

Nektarina : Calypso  SC 480, Mospilan 20 SG, Movento.

Šljiva: Pirimor 50 WG, Mospilan 20 SG, Movento.

Trešnja: Calypso  SC 480, Mospilan 20 SG, Movento.

Višnja: Calypso  SC 480, Pirimor 50 WG, Mospilan 20 SG .

Za većinu vrsta imaju dozvolu i mnogi pripravci iz skupine sintetskih piretroida no smiju se koristiti samo 1 do 2x  tijekom vegetacije i ne u integriranoj zaštiti bilja.

Piretro natura ima dozvolu i  u ekološkoj proizvodnji za suzbijanje nekih vrsta  lisnih ušiju na većini koštičavih vrsta.

Primjenu insekticida treba obavljati po završetku cvatnje i nakon košnje cvjetnog podrasta u višegodišnjim nasadaima.

 Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna

Pripremi za ispis