Obavijest poljoprivrednim proizvođačima soje

Uskoro kreće i sjetva soje. Jedan od preduvjeta visokih prinosa je čist usjev bez prisutnosti korova. Kritično razdoblje zakorovljenosti soje je od prve do treće troliske, to znači da u tom periodu korovi nanose najveće štete kulturi.

Kod soje problem mogu predstavljati jednogodišnji širokolisni korovi ( ambrozija, loboda, dikica i dr), višegodišnji širokolisni (slak, osjak),  jednogodišnji uskolisni korovi (koštan, muhar i dr) te višegodišnji uskolisni korovi (pirika, sirak rizomaš).

Vrlo dobru učinkovitost za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova dati će herbicidi zemljišnog djelovanja koji se koriste prije nicanja soje i korova, no za njihovu dobru učinkovitost potrebna je dobra priprema tla i dovoljna količina oborina u što kraćem vremenskom periodu iza sjetve.

U tablici 1 navedeni su korovi kojima ćete suzbiti jednogodišnje širokolisne korove primjenom nakon sadnje ,a prije nicanja.

Tablica 1.

Aktivna tvar Naziv preparata Doza
Metribuzin SENAT WG

METRIPHAR

MISTRAL 70 WG

SCORPIO 70 WG

SENCOR WG 70

METRO

SENCOR SC 600

 

0,5-1

 

 

 

 

0,55

Niže količine sredstva koriste se na srednje teškim tlima ,a veće na teškim i humusom bogatijim tlima.Za tla na području naše županije doze ove aktivne tvari su 0,5 jer u uvjetima većih količina oborina može doći do pojave  fitotoksičnost.

U tablici 2 su navedena sredstva koja se koriste za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova primjenom nakon sadnje, a prije nicanja.

Tablica 2:

Aktivna tvar Naziv preparata Doza
s-metolaklor DUAL GOLD 960 EC

EFICA 960 EC

 

1-1,5

dimetenamid –p FRONTIER X2 1-1,4
petoksamid KOBAN 600 2

 

Za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u soji nakon sadnje a prije nicanja treba koristiti kombinacije gore navedenih fungicida ili je moguće koristiti neke od herbicida navedenih u  tablici 3.

 

Aktivna tvar Naziv preparata Doza
 

 

 

pendimetalin**

STOMP 330 ***

DOST 330

PENDIGAN 330EC***

SHARPEN 330 EC

PENDUS 330 EC

STOMP AQUA

4-6

3,6-6

4,5

4-5

4-5

2,5-3

dimetenamid –p pendimetalin WING P 3,5-4
metobromuron PROMAN 2-3

*** Krajnji rok za primjenu zaliha        1.3.2020.

Nakon nicanja soje i iza zemljišnih tretmana treba vršiti pregled na prisutnost korova radi eventualnih korekcija ili na parcelama kod kojih postoji problem višegodišnjih korova odabir trebaju biti herbicidi koji će polučiti učinkovitost na te vrste. U slijedećim preporukama će biti navedena sredstva za te namjene.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis