Obavijest vinogradarima! 31.07.2018.

Visoke temperature i visoka vlaga zraka te stalne oborine omogućuju i dalje povoljne uvjete za širenje bolesti u nasadima vinove loze te i dalje treba nastaviti sa zaštitom od bolesti.

U nasadima vinove loze u ovoj fazi u zaštiti protiv pepelnice mogu se upotrebljavati pripravci kao što su : Collis,Luna Experience, i dr.te pripravci na bazi sumpora (pazeći na karencu i vrijeme primjene) isto kao i kod zaštite protiv plamenjače pripravcima na bazi bakra (karenca).

U sortama loze gdje su bobice počele mijenjati boju i postoji mogućnost zaraze botritisom mogu se primijeniti pripravci  (botriticidi) kao što su Teldor SC 500, Cantus, Swich 62,5 i drugi.

Pregledati nasade na moguću pojavu zlatne žutice vinove loze i za sve eventualne nejasnoće javiti se u HPŠSS ili najbližem finosanitarnom inspektoru (ukoliko je potrebno krčenje).

Prije upotrebe bilo kojeg pripravka detaljno pročitati pisanu uputu i postupiti u skladu s njom. U ovom periodu obraditi pozornost na karencu.

Obavezno voditi evidenciju o upotrebljenim sredstvima za zaštitu bilja a korištenu ambalažu propisno zbrinuti (pratiti obavijesti o terminima i mjestima skupljanja ambalaže kroz akciju Prateći list).

Podsjećamo na obavezu testiranja uređaja za primjenu pesticida.

Mira Živković, dipl.inž.
Mira.Zivkovic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis