Obavijest prozvođačima jabuka i krušaka 27.06.2018.

Vremenske prilike unazad nekoliko dana vrlo su povoljne za razvoj bolesti i štetnika, a od zadnje preporuke prošlo je dva tjedna. Savjetuje se preventivna zaštita nasada jabuka i krušaka kontaktnim pripravcima od uzročnika  krastavosti jabuka i kruška (Venturia inaequalis, Venturia pyrina) te pepelnice (Podosphaera leucotericha) na jabuci.

Zaštitu jabuka i krušaka protiv krastavosti obavite s jednim od sljedećih pripravaka: Dithane M-45, Dithane, Mankozeb, Bellis, Star 80, Merpan 80, Captan 80, Merpan 50, Kastor, Polyram DF, Antracol. 

Zaštitu protiv pepelnice na jabukama obavite s jednim od pripravaka na bazi sumpora kao što je: Sumpor 80 SC, Chromosul 80, Cumulus DF ili sl.

Zabilježen je let leptira minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella). Savjetuje se pregled voćnjaka pa ako se uoče 2 do 3 mine po listu obavezno treba izvršiti i insekticidnu zaštitu pripravkom poput: Coragen 20, Calypso 480, Runner 240 SC, Mospilan 20 SP ili sl.

Isto tako zaštitu treba obaviti protiv druge generacije jabučnog savijača (Cydia pomonella). Većina pripravaka dozvoljenih za suzbijanje minera učinkovita su i za savijača. To su: Coragen 20, Runner 240, Calypso 480, Mospilan 20, Imidan 50 ili Insegar 25.

Spomenuta sredstva efikasno će suzbiti i može bitnu prisutnost lisnih ušiju.

Radi što bolje efikasnosti korištenih pripravaka na patogene savjetuje se i korištenje okvašivača kao što je Break Thru, Etalfix Pro, Inex, Dash HC i sl.

Zaštitu nasada obavljati u večernjim satima i/ili za mirna vremena kako bi se očuvalo što više korisnih kukaca u nasadu. Temperatura zraka pri aplikaciji ne bi smjela prelaziti 25oC. Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Posebnu pozornost obratiti na mogući broj tretiranja istim sredstvom u jednoj vegetacijskoj sezoni. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama. Sve nejasnoće, dodatna objašnjenja i više informacija o pripravcima voćari mogu dobiti i u Fitosanitarnom informacijskom sustavu na web stranici MPŠRR (http://fis.mps.hr/trazilicaszb).

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing
e-mail: Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis