Obavijest ratarima! 03.04.2018.

Prije 20-tak dana zamijećena je početna proljetna aktivnost velike i male repičine pipe (Ceutorhynchus spp.) u usjevu uljane repice na području Osječko-baranjske županije. Potom su se temperature značajno smanjile i aktivnost je stala. Značajnim povećanjem temperatura zraka i tla od prošlog vikenda ova pojavnost ponovno je postala aktualna. Vrlo velika je vjerojatnost i pojava repičinog sjajnika (Melighetes aenaus).

            Savjetujemo stoga poljoprivrednike koji imaju zasijanu uljanu repicu neka pregledaju svoje usjeve (obostrano dijagonalno). Insekticidna zaštita bi se trebala obaviti kada štetnik dosegne kritičnu brojnost.

Kritična brojnost:

  • mala repičina pipa: 2 pipe/1 m2 ili 1 pipa/20 – 30 biljaka
  • velika repičina pipa: 1 pipa/0,1m2 ili 1 pipa/5 biljaka
  • repičin sjajnik: 1 sjajnik/biljci do diferencijacije pupova

Ukoliko se pregledom utvrdi kritična brojnost u usjevu obavezno obaviti prvu insekticidnu zaštitu pripravkom poput: Chromorel D, Nurelle D, Pyrinex 250 CS, Cythrin Max i sl.

Korištena sredstva obavezno primijeniti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama. Dodatne informacije o sredstvima za zaštitu bilja možete potražiti i u FIS bazi na stranicama  našeg Ministarstva.

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing
e-mail: Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis