Obavijest proizvođačima bobičastog voća! 23.03.2018.

Ekstremno topli siječanj čija je srednja mjesečna temperatura bila za oko 6,3 °C viša od višegodišnje prosjeka, a maksimalne temperature su dosezale i 16 °C prekinuo je fazu mirovanja bobičastog voća i potaknuo kolanje sokova. Nakon toga je tijekom veljače uslijedilo zahlađenje s vrhuncem hladnog vala na samom kraju mjeseca i početku ožujka kada su naše agroklimatske stanice zabilježile minimalnu temperaturu od čak -22 °C. Tijekom ožujka ponovno smo zabilježili kolebanje temperature od -7 °C do +18 °C. Tako velika temperaturna kolebanja na pojedinim su lokacijama izazvala smrzavanje pupova i izdanaka bobičastog voća.

Zaštita malina i kupina od štetnih organizama počinje rezidbom prilikom koje je potrebno odstraniti sve dvogodišnje izdanke te suvišne i bolestima zaražene prošlogodišnje izdanke na kojima su vidljive ovalne srebrnkaste pjege sa crnim točkicama.

Prilikom rezidbe lako je uočiti i izdanke sa zadebljanjima koja su nastala kao posljedica napada malinova prstenara (Agrilus aurichalceus) i malinine mušice galice (Lasioptera rubi). Takve je izdanke također poželjno odstraniti jer navedeni štetnici prezimljuju u izdancima kupina i malina.

Nakon provedene rezidbe potrebno je pripravkom na bazi bakra obaviti preventivnu zaštitu od infekcije uzročnicima bolesti izdanaka. U Hrvatskoj je za tu namjenu na bobičastom voću dozvoljen pripravak Nordox 75 WG. U nasadima maline dozvoljen je i pripravak Champion WG 50.

Pripravak Nordox 75 WG može se primijeniti i za zaštitu ostalih vrsta bobičastog voća kao što su borovnica, ribiz, ogrozd.

Navedeni pripravci pogodni su i u ekološkoj proizvodnji.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail:
Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis