Obavijest proizvođačima presadnica povrća u zaštićenim prostorima 23.02.2018.

Krajem veljače započinje uzgoj presadnica kupusnjača (brokula, cvjetača, kupus, kelj, kelj pupčar, kineski kupus) u zaštićenom prostoru (kontejnerski uzgoj ili uzgoj na gredici), kako bi se presadnice tijekom travnja mogle presađivati na otvoreno za ranu proizvodnju. U zaštićenom prostoru započinje i uzgoj salate, endivije i radiča.

Da bi se presadnice zaštitile od bolesti polijeganja rasada, truleži korijena i korjenovog vrata  (Pythium spp., Phytophthora spp.) može se zalijevati tlo oko njih u fazi nakon nicanja ili nakon presađivanja sa 100 ml 0,2 % škropiva (200 ml/10 l vode) po biljci preparatom PROPLANT (propamoharb). Sredstvo se na ovaj način i za ovu namjenu može primijeniti maksimalno 2 puta u razmaku od 7-10 dana, a ukupna količina sredstva po jednom tretiranju ne smije prijeći 2 litre na hektar.

Sredstvo se na presadnicama može primijeniti i folijarno (prskanjem) protiv plamenjače Phytophtora parasitica (cvjetača) i  Bremia lactucae (salata,endivija, radič), te kasnije u vegetaciji na otvorenom na svim kupusnjačama i glavočikama pazeći na maksimalni dozvoljeni broj tretiranja.

Zaštita presadnica od bolesti polijeganja rasada (Pythium spp.) može se provesti tretiranjem tla (kontejneri ili gredice) prilikom sjetve ili nakon sjetve preparatom PREVICUR ENERGY (propamokarb). Dozvoljeno jedno tretiranje prilikom sjetve u količini 6 ml/m² ili u razdvojenoj primjeni, prvi put prilikom sijanja u količini od 3 ml/m², a drugi put nakon otprilike dva tjedna u količini 3 ml/m², uz primjenu 2-4 l vode po m².

Prije sjetve sjemena obaviti zaštitu od bakterija, virusa i gljiva dezinfekcijom kontejnera i pribora nekim od dezinfekcijskih sredstava (Menno Florades, Genol, Genox…), koristiti tretirano sjeme, osigurati optimalne temperature za uzgoj pojedinih povrtnih kultura i provjetravati plastenike.

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), nalaze se detaljne upute o primjeni navedenih fungicida, te ih koristiti prema uputama.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis