Obavijest vinogradarima! 14.11.2017.

Informacija o nastavku provođenju Akcijskog plana za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze na području Međimurske županije!

Što je zlatna žutica vinove loze?!

To je trenutačno najopasnija i neizlječiva bolesti vinove loze, raširena samo u Europi! U vinogradima gdje se zlatna žutica pojavi brzo se širi prenositeljem (vektorom) američkim cvrčkom (Scaphoideus titanus), pa bez provedenih mjera zaštite bilježimo velike štete u gubitku uroda i propadanju zaraženog trsja! Bolest zlatne žutice vinove loze uzrokuju mikroorganizmi smješteni u žilnom staničju (fitoplazme), stanične strukture slične bakterijama, ali bez čvrste stjenke. Karakteristični simptomi bolesti: uvijanje plojke prema naličju, žućenje lišća odnosno crvenjenje kod tamnih sorata, sušenje cvata, venuće formiranog grozda te slabije dozrijevanje mladica na inficiranom trsju! Fitoplazme se isključivo umnožavaju u osjetljivom biljnom tkivu, te njihovim prirodnim širiteljima (vektorima): cikadama ili cvrčcima! Osnovni način širenja fitoplazmoza vinove loze na veće udaljenosti je trgovina latentno zaraženim loznim cjepovima, a na manje udaljenosti pomoću vektora (cikada ili cvrčaka)! Jače zaraženi vinogradi moraju se iskrčiti i uništiti (20 % ili više oboljelog trsja)! U 2015. i 2016. u Republici Hrvatskoj je iskrčeno 55 ha jače zaraženih vinograda zlatnom žuticom!

Stanje u Međimurskom vinogorju!

U Međimurju smo prve simptome fitoplazmatskih žutica primijetili krajem još ljeta 2001. i 2002. godine (prije 16 godina!), a sukladno proglašenju demarkiranih područja (NN 51/2017) na području Međimurske županije zlatna žutica vinove loze se smatra ograničeno prisutna pri pojedinačnom trsju u pojedinim vinogradima na području katastarskih općina Sveti Urban, Dragoslavec i Železna Gora (ove katastarske općine uključuju 439 vinogradara sa površinom 400,3 ha)! Informacije o stanju proširenosti zlatne žutice u vinogradima mogu pronaći u tekstu „Odluke o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere sprječavanja širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze (Grapevine flavescence dorée MLO)“ u Narodnim Novinama broj 51 od 31.5. 2017.!

VAŽNO: Krajem ljeta i početkom jeseni 2017. zlatna žutica se proširila, te je u proteklom razdoblju započelo ili su već obavljena prva krčenja jače zaraženih vinograda (zaraza >20 %) na području Međimurskog vinogorja!

Što sa zapuštenim vinogradima?!

Zapušteni (netretirani) vinogradi predstavljaju veliku opasnost za daljnje širenje zlatne žutice vinove loze. Stoga je njihovo privođenje kulturi ili krčenje u demarkiranom području obvezno! Nova „Naredba za poduzimanje mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze“ (NN 46/2017) u Članku 12. propisuje mjere u zapuštenim vinogradima u sigurnosnom i nezaraženom području: Fitosanitarni inspektor će narediti posjedniku zapuštenog vinograda u sigurnosnom području da ga u određenom roku privede kulturi, te ga redovito obrađuje i održava. Ako posjednik ne provodi ove mjere inspektor će narediti krčenje zapuštenog vinograda. Jedinice lokalne samouprave i druge osobe pružaju pomoć fitosanitarnoj inspekciji u pronalaženju zapuštenih vinograda i otkrivanju njihovih posjednika)!

Informiranje javnosti o zlatnoj žutici!

Savjetodavna služba podružnica Međimurske županije tijekom jeseni-zime 2017./18. u suradnji s jedinicama lokalne samouprave u Međimurskom vinogorju nastavlja organizirati i provoditi stručna predavanja!

Prvo naredno predavanje o štetnosti i mjerama suzbijanja zlatne žutice vinove loze održat će se dana 21.11. 2017. (utorak) s početkom u 18.00 sati u Vijećnici općine Sveti Juraj na Bregu – Pleškovec 29 (1. kat).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.,
Savjetodavna služba

Pripremi za ispis