Održan 10. međunarodni kongres „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, koja je jedan od suorganizator kongresa, osvrnuo se na značaj ovog skupa i na ulogu Savjetodavne službe kao važne karike u lancu prijenosa znanja do poljoprivrednih proizvođača.

Ispred Ministarstva poljoprivrede međunarodni kongres otvorila je doc. dr. sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede.

Hrvatsko agronomsko društvo ove godine na skupu je dodijelilo dva priznanja „Zlatno sjeme“: Bc Institutu za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb, za najrašireniji hibrid kukuruza  u Republici Hrvatskoj „PAJDAŠ“ i Poljoprivrednom institutu Osijek za najrašireniju sortu soje na poljoprivrednim parcelama Republike Hrvatske, za sortu „IKA“.

Tijekom trajanja skupa prezentirano je 49 znanstvenih i stručnih radova koji su značajan doprinos znanosti i struke razvoju hrvatskog oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva.

Na kongresu su sudjelovali pomoćnik ravnatelja Savjetodavne Službe, Siniša Hrgović i djelatnice Savjetodavne službe (Tatjana Međimurec, Mara Bogović i Suzana Pajić) koje su kao autori ili koautori radova sudjelovale na ukupno tri rada:

  • Tatjana Međimurec (autor rada) :“ Hrvatske oranice nakon petogodišnje sjetve „farmerovog“ sjemena“
  • Mara Bogović (koautor rada): „Genetska raznolikost lokalnih populacija heljde kao smjernica za daljnju reselekciju“
  • Suzana Pajić (autor rada): „Pogodnost uzgoja hibrida kukuruza na području Međimurja prema ekonomskim parametrima“.

Suzana Pajić, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis