Obavijest voćarima! 14.11.2017.

Upozoravamo proizvođače voća  da je stigao period jesenskog plavog prskanja s bakrom. Preporuča se prvo prskanje obaviti u jesen nakon otpadanja 30-50 % lišća a drugo kada otpadne svo lišće. Ne treba čekati da otpadne lišće jer kroz ranice se mogu ostvariti infekcije ukoliko u periodu otpadanja lišća imamo relativno toplo (iznad 0 C) i vlažno vrijeme. Posebno je važna kvaliteta prskanja zbog toga što je voćke potrebno dobro“ okupati“ sa svih strana otopinom jer uzročnici bolesti prezimljuju na kori, granama i u pukotinama kore. Za štetnike je potrebno preparatima dodati i mineralno ulje (potrebno je oko 10 litara pripravka za dobro razvijenu voćku).

Kod koštičavih voćaka tretiramo protiv najznačajnijih bolesti koje prezimljuju na grančicama, kori ili ispod ljuskica pupova zaraženih voćaka. To su kovrčavost lista breskve ( Taphrina deformans),monilija (Monilia sp.), šupljikavost lišća i plodova ( Stigmina carpophilla), bakterijski rak ( Pseudomonas spp.) koji uzrokuju  rak rane i izumiranje grana a kod marelice i tzv. Apopleksiju ili apoplektično venuće. Kod bajama također suzbija navedene bolesti jer ga napadaju iste bez obzira što spada u lupinasto  voće.

 Stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera s  raspoloživim i dozvoljenim  pripravcima prema podacima  o registriranim SZB u RH koji se vode u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe.

                                                                                                                  Silvija Grbić Atelj  ,dipl.ing.agr.
E – mail: Silvija.Grbic.Atelj@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis