Kako pomoći biljkama u zaštićenom prostoru da prežive i daju zdrave plodove i tijekom ekstremno visokih temperatura

U sredini smo ljeta, koje je iznadprosječno toplo. Zabilježene dnevne temperature tijekom dana u zaštićenom prostoru (plastenik Škabrnja) su iznad 40 °C, a i noćne tek koji stupanj ispod 30 °C. Tako visoke temperature nepovoljno utječu na rast i razvoj povrtnih kultura, u prvom redu paprike i rajčice, koje su tijekom ljeta najčešće kulture u proizvodnji u zaštićenom prostoru.

Oštećenja uslijed visokih temperatura manifestiraju se na različitim dijelovima biljaka. Listovi tijekom dana klonu, a zbog razgradnje klorofila mogu poprimiti i smeđu boju, dok korijen može prestati rasti. Česta je pojava i odbacivanja cvjetova ili se pak iz oplođenih cvjetova razvijaju deformirani plodovi, koji nisu za tržište.

Simptomi nedostatka kalcija obično se javljaju na plodovima kada dostignu 1/3 do 2/3 zrelosti. Na plodovima se prvo razvija mrlja svijetlo sive boje koja tamni, prelazi u smeđu i na kraju u crnu boju. Mrlja s vremenom nekrotizira

Vršna trulež na plodu rajčice.
Foto: Mirjana Dijan

To je fiziološki poremećaj povezan s međuovisnosti kalcija, dušika i vlage u tlu. Tako da je moguće da se simptomi manifestiraju i na plodovima biljaka, koje rastu u tlima u kojima ima dovoljno kalcija. No, kako bi bili sigurni da ima dovoljno kalcija i kako bi izbjegli tu pojavu potrebno je dodavati kalcij svakih desetak dana. Prihranu kalcijem najbolje je napraviti rano ujutro, odmah nakon svitanja i paziti da biljka ima dovoljno vode kako bi mogla taj kalcij i usvojiti. Moguća je i primjena kalcija folijarno, dakle putem lista.

Vršna trulež na plodu paprike
Foto: Mirjana Dijan

Uslijed visokih temperatura nerijetko se javljaju i ožegotine na listu, ali i na plodu. Kako bi se izbjegla ta pojava prvo treba zasjeniti plastenik, ali i paziti da se ostavi dovoljno lisne mase, tako da pinciranje treba prilagoditi vremenu tijekom uzgoja. U proljeće i jesen paprika se pincira jače, dok se za pripremu za ljeto ostavlja više lisne mase. Na zapercima mogu se skidati samo cvjetove, a ostavljati listovi. 

Ostavljeni zaperak sa zakinutim cvjetovima kako bi povećali lisnu masu
Foto: Mirjana Dijan         

Na rajčici skidati list samo do etaže koja zrije a na zapercima skinuti samo vrh a ostaviti pokoji list. Tako su plodovi zaštićeni od direktnog sunčevog svjetla.
Zakidanje samo vrha zaperka kod rajčice. Ostavljena 2 listana zaprku  u cilju povećanja lisne mase i zasjenjenja plodova listovima
Foto: Mirjana Dijan

Stres izazvan utjecajem visokih temperatura može se smanjiti obvezatnim provjetravanjem tijekom dana, ali bi bilo dobro da se i tijekom mirnih noći ventilacije ne zatvaraju.

Zasjenjivanje je već spomenuto i obvezatno je tijekom ljetnih mjeseci.

Vodni režim i temperaturni stres usko su povezani. Nadzemni dijelovi biljke mogu evapotranspiracijom održati povoljnu temperaturu tkiva. Zato treba paziti da biljke tijekom cijelog dana imaju dovoljno vode.

Orošavanjem može se postići dobri rezultati u cilju smanjenja temperature i podizanja vlage.

Preživljavanje u takvim stresnim uvjetima lakše podnose cijepljene sadnice. Naime, njihov korijen je jače razvijen što omogućuje bolju opskrbu vodom pa su time biljke i otpornije na nepovoljne stresne uvjete.

I primjena gnojiva na bazi organskih sastojaka (amino-kiselina i peptida) također može pomoći biljkama preživjeti takve ekstremne uvijete.

Nasad paprike dobro pripremljen za ljetne temperature
Foto: Mirjana Dijan

Zdravi plodovi i na ekstremno visokim temperaturama
Foto:Mirjana Dijan

 Mirjana Dijan, dipl. ing. agr., stručna savjetnica za hortikulturu, Podružnica
Savjetodavne službe Zadarske županije, Biograd n/m

 

 

Pripremi za ispis