Obavijest vinogradarima! 19.07.2017.

Od posljednje preporuke za zaštitu vinograda proteklo je 12 dana. Prva polovina srpnja obilježena je hladnijim noćima i uglavnom vrućim danima bez kiše. Vrlo mala količine kiše zabilježena je 11.7, svega do 3,8 mm. Meteorolozi najavljuju daljnji porast dnevnih temperatura.

Obilaskom terena u posljednja dva dana primijećene su posljedice suše, posebno u mladim vinogradima u vidu gubitka turgora i žućenja lišća. Na pojedinim sortama primijećena je prisilna zrioba bobica.

Dana 6.7.2017. vinogradarima Ozaljsko vivodinskog vinogorja upućena je obavijest da su svi posjednici vinograda na tom području sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 46/2017), obvezni postaviti žute ljepljive ploče početkom srpnja, radi praćenja pojave američkog cvrčka – prenosnika zlatne žutice vinove loze. Ponavljamo obavijest, s obzirom da ima vinograda gdje ploče nisu postavljene, te skrećemo pozornost da se to uradi sada i da se u dnevnik tretiranja upiše datum postavljanja ploča. Dovoljno je postaviti 1-2 ploče po vinogradu. Vješaju se na srednju armaturnu žicu u redu vinograda, a zamjenjuju se svaka dva do tri tjedna sve do kraja rujna.

I dalje vladaju vrlo povoljni uvjeti za razvoj i širenje pepelnice  (Erysiphe necator) na bobicama vinove loze te su u pojedinim vinogradima vidljivi simptomi, a opasnost od širenja pepelnice prestaje u fenofazi mekšanja bobica ili šara. Stoga vinogradarima savjetujemo da nastave redovito pregledavati i štititi vinograde.

Za preventivnu zaštitu protiv pepelnice savjetujemo jedan od sljedećih pripravaka:

Falcon 460 EC, Kusabi, Talendo, Postalon 90, Collis, Luna Experience SC, Dynali  i sl.

Voditi računa da se izmjenjuju pripravci iz različitih kemijskih skupina te da se isti ne koriste više od dva puta godišnje. Za učinkovito suzbijanje pepelnice primjenu izvršiti uz što veći utrošak vode, a škropivo usmjeriti u zonu grožđa.

U vinogradima gdje se pepelnica pojavila savjetujemo primjenu Falcon 460 EC a između dvije zaštite uključiti primjenu sumpornog pripravka.

Ukoliko se koriste pripravci na osnovi sumpora potreban je oprez jer pri temperaturi zraka iznad 28˚C mogu uzrokovati fitotoksične promjene u vidu paleži.

Opasnost od peronospore vinove loze  (Plasmoparas viticola) na bobicama prestaje kada prerastu 2/3 svoje veličine. Na zaraze je i dalje osjetljivo vršno lišće.

Protiv peronospore vinove loze  (Plasmoparas viticola) može se koristiti jedan od kontaktnih pripravaka:

Folpan 80 WDG, Futura 50 WP, Solofol ili jedan od pripravaka iz skupine ditiokarbamata: Polyram DF, Antracol WG 70,  Dithane M-45, Dithane  DG Neotec, Star 80 WP,  Mankozeb i sl.

Ukoliko se za zaštitu koriste pripravci iz skupine ditiokarbamata u kombinaciji sa pripravcima na osnovi sumpora produžuje se karenca, koja u tom slučaju za vinske sorte grožđa iznosi 56 dana!

Umjesto navedenih pripravaka protiv peronospore, u ovoj fazi također se mogu koristiti pripravci na osnovi bakra.

U vinogradima gdje su vidljive posljedice suše savjetujemo primjenu jednog od biostimulatora: Drin, Polyamin, Amelgerol, Megafol, Trainer i sl.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno pismenoj uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Prema Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12) i Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) obveza je voditi evidencije o primijeni sredstava za zaštitu bilja, a sredstva, dok su na gospodarstvu, skladištiti na propisani način. Sa praznom ambalažom postupati  u skladu s propisima. Uređaji za primjenu SZB podliježu redovitom pregledu.

Margita Budiselić Kutle dipl.inž.agr.
e-mail: Margita.Budiselic.Kutle@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis