Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 14.04.2017.

Najava meteorologa za slijedećih nekoliko dana je promjenjivo vrijeme sa pojavom oborina tako da je potrebno provesti i zaštitu protiv nekih bolesti koje se javljaju na koštičavom voću.

U nasadima  koštičavog voća kod većine vrsta  cvatnja je na kraju ili je završila.

Za suzbijanje šupljikavosti lista  koštičavog voća  (Stigmina carpophila) i narančaste pjegavosti šljive (Polystigma rubrum) mogu se koristiti fungicidi : Captan WP 50 i Kastor  ( ne smiju se koristiti u nasadima višnje).

Za suzbijanje šupljikavosti lista (Stigmina carpophila ), pjegavosti lista (Venturia carpophila) i sušenje pupova (Fusicoccum amygdali) na marelici, breskvi ,nektarini,

za suzbijanje  kozičavosti (Blumeriella jaapii), uvijenost i sušenje lišća (Apiognomonia erythrostoma), šupljikavosti lista(Stigmina carpophila) na trešnji dozvolu ima pripravak: Delan  700 WDG.

Za preventivno  suzbijanje kozičavosti (Blumeriella jaapii)   trešnje i višnje može se koristiti Chromodin  S-65.

Za suzbijanje kozičavosti na višnji dozvolu ima i pripravak Luna exspirience.

U nasadima breskve i nektarine prati se let breskvinog moljca (Anarsia lineatella)   i breskvinog savijača( Cydia molesta ).

Potrebno je pratiti i pojavu lisnih ušiju. Crna trešnjina uš (Myzus cerasi  )je već primijećena  na trešnji i višnji. Tratiranje je moguće provesti tek po završetku cvatnje. Kod trešnje je moguće koristiti pripravak: Movento, na višnji Pirimor 50 WG, a za obje vrste dozvolu ima : Decis 100 EC,Scatto i Rotor super no njihova je upotreba dozvoljena samo jednom tijekom vegetacije , a imaju dozvolu i za suzbijanje trešnjine muhe.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna

 

 

 

Pripremi za ispis