Obavijest proizvođačima malina i kupina 20.03.2017.

Bobičasto voće, naročito kupine bez bodlji, osjetljivo je na temperaturne promjene u početnom dijelu vegetacije koje uzrokuju hladni zimski vjetrovi, pa ukoliko dođe do izmrzavanja izboja isti su podložniji napadu uzročnika bolesti izboja.

Isti je slučaj ukoliko je teren manje propustan pa se uslijed obilnijih oborina duže zadržava voda. Dominantna gljivična oboljenja u plantažnim nasadima kupina su sušenje izdanaka kupina (Didymdella, Septocyta), žuta hrđa (Kuehneola) i siva plijesan plodova kupina (Botrytis).

Dydimella se prepoznaje po srebrno-bijeloj boji na prošlogodišnjim izdancima, a Septocyta po crveno-ljubičastim pjegama na donjem dijelu. Uzrokuju prijevremeno sušenje i propadanje rodnih izdanaka kupina. Takve izdanke obavezno je orezati te odstraniti iz nasada, a prije početka vegetacije obavezno ih spaliti. Krajem zime se na izdancima mogu primijetiti zadebljala mjesta kao posljedica napada kupinove mušice. Takve izboje također treba odstraniti.

Od početka vegetacije do početka cvatnje potrebno je obaviti nekoliko preventivnih prskanja nasada protiv dominantnih gljivičnih bolesti sa bakrenim oksidom (npr. Nordox 75 WG, K=21).

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavati!

Korisnici su također obavezni voditi evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. Nakon upotrebe korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu sredstva za zaštitu bilja na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije ”Prateći list”.

 Podaci o registriranim SZB u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
e-mail: Marijana.Lemic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis