Obavijest voćarima 04.10.2016.

U nekim voćnjacima jabuke javlja se bolest rak kore jabuke (Nectria galligena). Ova bolest nije jako raširena, češće se javlja u voćnjacima koji su podignuti na nepropusnim tlima i na područjima gdje se javljaju kasni mrazovi.

Simptomi se razlikuju na izbojima i na granama. Na izbojima se javljaju smeđe uleknute pjege, na kojima odumire kora. Iznad tog dijela izboj se suši, a vrh izboja se uvija.

Na granama se također najprije javljaju uleknuća kore, a potom dolazi do raspucavanja kore. Oko središnjeg udubljenja kore stvaraju se nabrekline različitih oblika. Gljivica sve dublje prodire u tkivo, osobito za vrijeme prestanka kolanja sokova, od jeseni do proljeća. Kada rak zahvati veći dio kore grane, prekida se kolanje sokova te dolazi do sušenja dijela grane iznad napadnutog dijela.

Kada se bolest uoči, rezidbom treba odstraniti sve zaražene izboje. Sa svih rak-rana na granama treba odstraniti zaraženu koru i spaliti je. Potrebno je provesti zaštitu nasada jabuke u jesen, kada otpadne polovica lišća, te potom još jednom, kada otpadne svo lišće, zato što do infekcije ovom gljivicom može doći kroz ožiljke nastale od otpadanja listova. U tu svrhu može se koristiti pripravak Neoram WG.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). 

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način. Možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. (Gubaševo  47c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.                                                                

 

                                                                            Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.,
e-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis