Obavijest voćarima! 20.09.2016.

Obavještavamo voćare intenzivnih nasada  koštičavog voća da obave tretiranje protiv  različitih  gljivičnih i bakterijskih uzročnika biljnih bolesti. Ova vegetacijska godina bila je izrazito kišna godina te je u  svibnju i srpnju palo  više od 100 l kiše po m², a lipanj i kolovoz ne zaostaju za navedenima. Takvi vremenski uvjeti pogodovali su  razvoju svih uzročnika biljnih bolesti na koštićavom voću. Stoga nasade višnje, trešnje, šljive, breskve, nektarine i marelice treba  zaštiti bakrenim pripravcima u fazi opadanja listova.  Prije aplikacije,  sasušene tzv „ mumije“ skinuti sa stabla i iznijeti iz voćnjaka. Neki nasadi višnje trešnje i šljive slabije zaštićeni u ovoj vegetaciji nalaze se u fazi prigodnoj za primjenu bakrenih pripravaka.

Voćnjaci u dobroj kondiciji zaštitu izvršiti kasnije- u fazi opadanja lišća.

Primijenite jedan  od pripravaka: Nordox 75 WG, Champion, Champion Flow SC  Neoran WG, Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP Manica,  Cuprablau Z.

Zaštitu obaviti po mirnom vremenu i sa svih strana oprskati kako krošnje tako i debla voćaka i utrošiti što više škropiva.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Đurđica Kšenek, dipl.ing.agr.
E-mail: Djurdjica.Ksenek@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis