Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 10.06.2016.

U većini voćnjaka koštičavog voća Zagrebačke županije zbog travanjskog mraza ploda nema, te nije potrebno suzbijati skupinu tehnoloških štetnika koji uzrokuju crvljivost plodova. Zbog čestih pljuskova koji pogoduju širenju bolesti lista u voćnjacima je potrebno obaviti zaštitu lista od bolesti, te od lisnih uši.

Za zaštitu od šupljikavost lista (Stigmina charpophilla) moguće je koristiti jedan od fungicida:

U šljivi: Kastor, Captan WP 50.

U breskvi i nektarini: Delan 700 WDG, Captan WP 50.

U nasadima višnje i trešnje potrebno je provesti tretiranje protiv kozičavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) i šupljikavosti lista (Stigmina charpophilla) jednim od fungicida:

U višnji: Topsin M 500 SC (kozičavost lista, trulež ploda), Chromodin S-65 (kozičavost lista) i Luna experience (kozičavost lista, trulež ploda).

U trešnji: Chromodin S-65 (kozičavost lista) i Delan 700 WDG (šupljikavost lista, kozičavost lista ).

Za zaštitu od lisnih uši(Aphididae).preporučamo koristiti slijedeće insekticide:

U breskvi i nektarini: Mospilan 20 SG, Actara 25 WG,

U višnji: Calypso SC 480, Pirimor 50 WG i Mospilan 20 SG,

U trešnji: Calypso SC 480 i Mospilan 20 SG,

U šljivi: Mospilan 20 SG, Pirimor 50 WG, N, Neemazal –T/S.

U lipnju je zabilježen let trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi) te je u nasadima, koji nisu u potpunosti stradali od mraza, potrebno provesti tretiranje jednim od pripravaka:

Chromgor 40, Rogor 40, Perfekthion, (K 21 dan)

Mospilan 20 SP, Mospilan 20 SG (K 14 dana), Imidan 50 WG (K 14 dana).

Od sredine travnja bilježi se intenzivan let breskvinog savijača (Cydia molesta) i breskvinog moljca (Anarsia lineatela). U nasadima koji nisu stradali od mraza,za suzbijanje breskvinog savijača mogu se primjeniti: Coragen 20 SC (K 14 dana), Affirm i Runner (K 7 dana).

Voditi računa o karenci odabranih pripravaka!

Uspjeh zaštite voćnjaka ovisi i o kvaliteti aplikacije pa Vas podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda prskalica i atomizera najkasnije do 26. studenoga ove godine.

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Marija Prnjak, dipl.ing.agr
marija.prnjak@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis