Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša

Časopis Osječkog „Glasa Slavonije“ – „Agroglas“ je inicijator, pokretač i organizator ovog znanstveno-stručnog skupa, s ciljem povezivanja znanosti, struke i neposredne poljoprivredne proizvodnje i jačanje svijesti javnosti o mogućnosti poljoprivredne proizvodnje uz očuvanje prirode i okoliša. Suorganizatori su bili: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Agronomski fakultet Zagreb, Poljoprivredni institut Osijek, Belje d.d.. Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović uz Ministarstvo poljoprivrede, Vukovarsko-srijemsku županiju, Osječko-baranjsku županiju i grad Vukovar bili su pokrovitelji skupa na kojem su osim znanstvenika i stručnjaka iz regije prisustvovali i studenti iz Osijeka i Zagreba.

Ovogodišnji skup otvorio je prof. dr. sc. Davor Romić, ministar poljoprivrede, koji je želio aktivno sudjelovati i na okruglom stolu s temom „Precizna poljoprivreda – poljoprivreda budućnosti“, ali na žalost novonastale obveze su ga u tome spriječile. U radu okruglog stola su ipak sudjelovali: akademici, znanstvenici, stručnjaci (Savjetodavne službe), te dionici lokalnih vlasti iz Hrvatske i zemalja regije. Ova tema je izazvala veliku pozornost jer izvrsno prezentira spoj inovacijske tehnologije, aspekte moderne poljoprivrede i očuvanje prirode i okoliša.

Moderator okruglog stola je bio prof. dr. sc. Mladen Jurišić sa Osječkog Poljoprivrednog fakulteta kojemu je ta tema vrlo bliska, što se pokazalo i tijekom rada Okruglog stola. Uvodno predavanje o praktičnoj primjeni metoda precizne poljoprivrede na obradivim površinama „Belje“ d.d. održao je dipl. ing. Krešimir Grgić, voditelj proizvodnje na Belju. Po završetku prezentacije razvila se stručna rasprava koja je iznjedrila mnoga pitanja, ali i dala bitne odgovore.

Program rada 9. Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa odvijao se u sekcijama: agroekonomika i agrosociologija, mehanizacija u poljoprivredi, biljna proizvodnja, prehrambeni lanac, stočarstvo. U radu sekcije ll – Mehanizacija u poljoprivredi, sudjelovali su i djelatnici Savjetodavne službe (Ivica Prpić / Đuro Cerovčec) sa temom: „Precizna poljoprivreda u zaštiti okoliša“.

Treći dan skupa je bio rezerviran za stručnu ekskurziju u Baranju, točnije na „Belje“ d.d., gdje se moglo upoznati sa preciznom poljoprivredom „u živo“, obilazak kompleksa Mitrovac, obilazak vinske ceste, vinarije i podruma.

Iz svega viđenog može se zaključiti da poljoprivreda kao proizvodna grana teži postizanju što veće i kvalitetnije proizvodnje, a samim tim i ostvarivanju profita, koji ovisi ne samo o višoj sili, već i o sposobnostima poljoprivrednika (tehnologa) u pravilnoj primjeni različitih agrotehničkih mjera. Svjedoci smo i nedovoljne povezanosti znanosti i struke s neposrednom poljoprivrednom proizvodnjom (OPG, kombinati). Često se neargumentirano proziva poljoprivreda kao najveći zagađivač prirode, što nije točno, jer pravilna primjena suvremenih saznanja i modernih tehnologija štiti okoliš i prirodu, a ujedno omogućava visoke prinose, konkurentnu proizvodnju, a time i ostvarivanje većeg profita.

Naslovna fotografija: Zdenko Pušić

Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za mehanizaciju

 

Pripremi za ispis