Obavijest proizvođačima žitarica 09.05.2016.

Na žitaricama je primijećena pojava ličinki i odraslih oblika crvenog žitnog balca (Oulema melanopus). Ličinke su obavijene tamnom sluzi pa nalikuju na sitne pužiće. Pričinjavaju štete na lišću, tako što izgrizaju list, ostavljajući epidermu u vidu bijelih prugica. Najveće štete su na listu zastavičaru, koji je važan za nalijevanje zrna. Pragom odluke, kada je opravdano suzbijanje ličinki ovog štetnika, smatra se prisutnost 1-2 ličinke po zastavici.

Mogu se koristiti pripravci: Decis 2,5 EC, Direkt, Karate zeon, Karis, Lambda 5 EC, Lamdex 5 EC, Vantex ili Proteus 110 OD.

Podsjećamo poljoprivrednike da u fazi klasanja i cvatnje pšenice može doći do infekcije uzročnikom fuzarijske paleži klasa (Fusarium spp.)

U fazi klasanja žitarice mogu napasti i druge bolesti, koje napadaju list, kao što su: pepelnica, lisne hrđe, smeđa pjegavost pljevica.  Zbog toga podsjećamo poljoprivrednike da prate razvojne faze žitarica, te da na početku klasanja primjene jedan od fungicida koji djeluju na ove bolesti . Takvi su fungicidi: Amistar Extra, Prosaro 250 EC, Falcon EC, Artea plus, Folicur  250 EW i dr.

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima proizvođača i sukladno FIS-u.

Sanja Gregurić, dipl. ing. agr
E-mail: Sanj.Greguric@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis