Obavijest proizvođačima ranih kupusnjača 29.03.2016.

Prije presađivanja presadnica kupusnjača  zaštita od štetnika u tlu (grčice, žičnjaci, rovci, sovice pozemljuše, komari) i kupusne muhe (Delia radicum ) može se provesti  tretiranjem tla jednim od insekticida:

DURSBAN E 48,  NUFOS,  PYRINEX 48 EC (klorpirifos) (dozvola za PYRINEX 48 EC prestaje važiti 25.03.2016., a krajnji rok za prodaju zaliha i primjenu je 29.09.2016.). Primjenjuju se prije sadnje širom uz inkorporaciju u dozi 6-8 l/ha ili tretiranjem trake istovremeno sa sadnjom uz inkorporaciju u dozi 2-3 l/ha

FORCE 1,5 G (teflutrin). Primjenjuje se u redove za vrijeme sadnje pomoću depozitora za granulirane insekticide u dozi 7-10 kg/ha.

Zaštita od kupusne lisne uši i kupusnih sovica u kupusu može se provesti tretiranjem presadnica neposredno prije sadnje.  Presadnice se  tretiraju namakanjem korijena i korijenovog vrat (nikako ne potapati donje listove) u  kontejnerima prije presađivanja  u trajanju od 15 minuta u 0,1% (10 ml/10 l vode) otopinu jednog od insekticida. Od insekticida se mogu koristiti pripravci na osnovi aktivne tvari imidakloprida: SL 200, BOXER SL 200, RAPID, KOHINOR 200 SL ili CONGO (dozvola za CONGO prestala je važiti, a krajnji rok za prodaju zaliha i primjenu je 01.07.2016.).

Zaštita od korova može se provesti prije presađivanja primjenom jednog od herbicida:

DEVRINOL 45 FL (napropamid). Namjenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova. Zbog hlapljivosti treba ga plitko unijeti u tlo (2-5 cm). Doza primjene 2,0-4,0 l/ha.  

GOAL, GALIGAN 240 EC (oksifluorfen). Namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Doza primjene je 2,0-3,0 l/ha.

STOMP 330 E (4-5 l/ha), DOST 330 E ( 5 l/ha), PENDIGAN 330 EC (4 l/ha),STOMP AQUA (2,5-3 l/ha uz inkorporaciju) (pendimetalin).  Namjenjen je za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i nekih širokolisnih korova.

Preparate primijeniti prema preporukama proizvođača.

Voditi evidenciju  o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju  se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@savjetodavna.hr

 

 

 

Pripremi za ispis