Obavijest proizvođačima koštićavog voća! 17.03.2016.

Breskve ,nektarine i šljive u našoj županiji nalaze se u razvojnom stadiju pune cvatnje te im za kišnih dana prijeti infekcija uzročnikom paleži cvijeta i rodnih grančica (Monilia laxa ).

Za zaštitu od navedenog uzročnika koristiti jedan od pripravaka : Chorus 50 WG, Signum DF, Difcor , Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Switch 62,5 WG.

Za suzbijanje tripsa na breskvama i nektarinama u fazi opadanja latica po završetku cvatnje registriran je pripravak Vertimec  018 EC.

Preventivnu zaštitu od uzročnika  paleži cvijeta i sušenja grančica po cvatnji moguće je izvršiti pripravcima dozvoljenim za primjenu na marelicama kao što su Signum DF, Chorus 50 WG, Difcor, Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Switch 62,5 WG,

Za zaštitu od šupljikavosti lista  marelice (Stigmina carpophila) dozvoljen je pripravak Merpan 80 WDG.

Zaštitu od uzročnika  paleži cvijeta i rodnih grančica  (Monilia laxa  ) na trešnjama i višnjama preporuča se napraviti kad je otvoreno 20% cvjetova prije najavljenih oborina jednim od pripravaka prema važećim registracijama:  Signum DF ( dozvoljen za primjenu na trešnji i višnji ), Indar 5 EW, Nativo 75 WG ( dozvoljen za primjenu  na trešnji) , Chorus 75 WG ( dozvoljen za primjenu na višnji)

Preventivnu zaštitu je potrebno obaviti dan ili dva prije najavljenih oborina!

Sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete  i voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen.

Zaštitu obaviti prema uputama na etiketi  sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!

 Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis